ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat marți dreptate Franței în refuzul său de a face să figureze mențiunea „sex neutru” cu privire la starea civilă a unei persoane intersexuale, transmite AFP, informează AGERPRES, potrivit ȘtiripeSurse. 

Aceast lucru, vine ca urmare a unei reclamații din partea unui septuagenar care locuiește în Strasbourg (nord-estul Franței) și este părintele unui copil adoptat cu soția sa. 

Cei doi se luptă pentru ca mențiunea „sex neutru” sau „intersex” să înlocuiască mențiunea „sex masculin” pe actul său de identitate. Născut în 1951 „fără penis sau vagin”, lipsit de „gonade”, „testicule sau ovare”, reclamantul explica în 2017 pentru AFP că pur și simplu vrea „să fie recunoscut” ceea ce era „de la naștere”.

Plângerea sa a fost acceptată în august 2015 de un tribunal pentru probleme familiale din Tours (vestul Franței), orașul său natal. Însă o curte de apel a respins plângerea în martie 2016, temându-se să „recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existența unei alte categorii sexuale”. Curtea de casație, cea mai înaltă jurisdicție a ordinii judiciare franceze, respinsese cererea în anul următor.

Potrivit deciziei publice de azi, CEDO „recunoaște că discordanța între identitatea biologică a reclamantului și identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferință și anxietate”, dar relevă că „a da dreptate cererii sale” ar avea drept consecință pentru Franța obligația de a-și „modifica în acest sens dreptul său intern”.

„Este vorba despre o chestiune ce reprezintă o alegere a societății”, subliniază CEDO, care lasă Franței să determine în ce ritm și până la ce punct este convenabil să răspundă cererilor persoanelor intersexuale. 

Totuși, potrivit surselor citate, țări precum Australia, Noua Zeelandă, India sau Nepal, au recunoscut un al treilea sex sau gen,  numit sex neutru sau intersex.