ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă a Statelor Unite a decis luni, în unanimitate, că orașul Boston a încălcat Primul Amendament din Constituția SUA prin refuzul de a permite arborarea unui steag creștin în fața primăriei, informează Life Site News

În decizia Shurtleff v. Boston, redactată de judecătorul liberal Stephen Breyer, Curtea Supremă a decis că, având în vedere că programul de arborare a steagului orașului Boston „nu exprima un discurs guvernamental” (laic și neutru, ci unul al unui grup aparte de cetățeni, n.r.), refuzul orașului Boston de a permite petiționarilor să arboreze „steagul creștin” „a încălcat clauza privind libertatea de exprimare prevăzută în Primul Amendament” al Constituției SUA.

Decizia a notat că Primăria orașului Boston "a aprobat înălțarea a aproximativ 50 de steaguri unice" pentru 284 de ceremonii desfășurate pe piață între 2005 și 2017, majoritatea fiind steaguri ale altor țări, dar unele dintre acestea "erau asociate cu grupuri sau cauze, cum ar fi steagul mândriei [homosexuale]" sau, mai recent, "un banner care onorează lucrătorii serviciilor medicale de urgență".

Breyer a subliniat că, deși "steagurile de pe City Hall Plaza din Boston transmit de obicei mesajele municipalității", "lipsa de implicare semnificativă a acesteia în selectarea" diferitelor steaguri ale grupurilor private și în "elaborarea mesajelor lor, determină Curtea să clasifice arborarea steagurilor de către terți ca fiind discursuri private, nu guvernamentale".
 
Harold Shurtleff, directorul unei asociații numite Camp Constitution, a cerut să celebreze "contribuțiile comunității creștine" și să arboreze ceea ce el a descris ca fiind "steagul creștin", cu o cruce, în City Hill Plaza în 2017. Cererea sa a fost respinsă de comisarul Departamentului de gestionare a proprietății din Boston, care a pretextat că "arborarea unui steag religios la Primărie ar putea încălca Clauza de înființare și nu a identificat nici un caz în trecut în care municipalitatea să fi arborat un astfel de steag", a scris Breyer. Prin urmare, el l-a autorizat pe Shurtleff să organizeze un eveniment în piață, dar nu să arboreze steagul (asociației) lor.

Shurtleff și Camp Constitution au contestat decizia în instanță, fiind reprezentați de Liberty Counsel, și au susținut că interzicerea arborării steagului lor în piață a încălcat clauza privind libertatea de exprimare din Primul Amendament al Constituției SUA.

Decizia Curții Supreme de Justiție reprezintă o respingere a hotărârilor anterioare ale Tribunalului Districtual și ale primei instanțe, conform cărora Primăria Boston putea refuza arborarea steagului creștin al Camp Constitution, pe baza concluziei că arborarea steagului reprezintă exprimarea unei poziții guvernamentale. S-a demonstrat că arborarea steagului nu se făcea în numele autorităților seculare, ci în onoarea unei comunități creștine, la fel cum în trecut fuseseră celebrate fără probleme alte comunități, care mai de care mai diverse.
 
Procedurile din cauza Shurtleff v. Boston pot fi găsite pe blogul SCOTUS.