ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o hotărâre inedită, Curtea Supremă din Alabama a declarat că embrionii congelați sunt copii și că cei care îi distrug pot fi trași la răspundere pentru ucidere din culpă, informează CNN.

Și, spun criticii, hotărârea ar putea avea în curând consecințe la nivel național, deoarece alte state ar putea încerca să definească embrionii ca fiind persoane.
 
Deja, un grup religios folosește hotărârea din Alabama ca precedent într-un caz privind dreptul la avort din Florida.

Hotărârea din Alabama, care a fost publicată vineri, provine din două procese intentate de trei seturi de părinți care au fost supuși unor proceduri de fertilizare in vitro (FIV) pentru a avea copii și care au optat apoi pentru congelarea embrionilor rămași.

Părinții susțin că, în decembrie 2020, un pacient de la spitalul din Mobile, unde erau depozitați embrionii congelați, a intrat în clinica de fertilitate printr-o "ușă nesecurizată" și a scos mai mulți embrioni din pepiniera criogenică, se arată în hotărârea Curții Supreme a statului. Mâna pacientului a fost "arsă prin congelare" de temperaturile extrem de scăzute la care au fost scoși embrionii.

Părinții au intentat un proces pentru ucidere din culpă, dar o instanță de judecată le-a respins pretențiile, considerând că "embrionii crioconservați in vitro implicați în acest caz nu se încadrează în definiția de "persoană" sau "copil"", potrivit hotărârii.

Dar, într-o răsturnare de situație,săptămâna trecută, Curtea Supremă a statului nu a fost de acord, constatând că "copiii extrauterini" - sau copiii nenăscuți "aflați în afara uterului biologic în momentul în care sunt uciși" - sunt copii și sunt acoperiți de legea statului privind moartea ilicită a unui minor.

Un avocat al unuia dintre cupluri a declarat pentru CNN că acest caz se referă exclusiv la responsabilitatea părinților ai căror embrioni nu au fost ținuți în siguranță de către clinică, iar decizia Curții Supreme de Stat le oferă o cale de urmat pentru a obține dreptate.

Deși decizia instanței nu interzice fertilizarea in vitro, este primul caz cunoscut în care o instanță din SUA spune că embrionii congelați sunt ființe umane, iar acest lucru ar putea avea un impact profund asupra modului în care funcționează industria fertilității din Alabama, au avertizat criticii.