ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Femeia care a contestat în instanță anumite prevederi din ordonanța militară 3 posibil discriminatorii pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani a pierdut procesul din cauză că ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență nu pot fi suspendate în instanță, potrivit Mediafax.

„Scopul măsurilor luate de autoritățile competente este de a proteja o categorie de persoane fizice care s-a dovedit a fi mult mai vulnerabilă în fața epidemiei, iar suspendarea acestor măsuri ar determina, prin sine, o situație ireversibilă, față de modalitatea efectivă de executare”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel București, prin care judecătorii au respins contestația reclamantei.

Instanța a considerat că autoritățile au luat în calcul, la emiterea ordonanței militare 3, și experiența celorlalte țări afectate de Covid-19.

Judecătorii consideră că femeia care a cerut suspendarea articolelor din O.M.3 care vizează circulația persoanelor în vârstă de peste 65 de ani nu este afectată în mod direct de aceste restricții.

„Argumentele deduse instanței în susținerea cererii de chemare în judecată nu relevă un interes propriu al reclamantei în formularea acțiunii, nefiind indicată vreo vătămare sau vreun prejudiciu care să îi fie cauzat reclamantului prin reglementările legale criticate”, au constatat judecătorii.

Aceștia au explicat că, potrivit Legii nr. 554/2004, art. 14 și art. 15, ordonanța președințială nu poate fi suspendată decât în anumite condiții, care nu se întrunesc în acest caz.

„Înalta Curte a statuat, prin hotărârile pronunțate în această materie, că, în materia contenciosului administrativ, pe aspectul normei de drept aplicabile în materia suspendării executării actelor administrative, ordonanța președințială nu-și găsește aplicarea. Și aceasta nu pentru că materia contenciosului administrativ ar fi incompatibilă prin definiție cu ordonanța președințială, ci pentru că Legea nr. 554/2004 instituie o procedură specială pentru soluționarea grabnică a unor situații de urgență, reglementând, prin dispozițiile art. 14 și art. 15, cazurile de suspendare a executării actului administrativ, condițiile de admisibilitate ale cererii de suspendare formulate, precum și procedura de soluționare și calea de atac exercitată”.
 
Deși reclamanta a pierdut procesul, aceasta poate ataca decizia judecătorească.