ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O noua universitate este demascata prin hotarare judecatoreasca definitiva ca a tratat abuziv persoanele nevaccinate.  La un an dupa ce Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava a fost invinsa definitiv in instanta, i-a venit randul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca sa primeasca o decizie asemanatoare, relatează Luju.ro.

Iar acest caz este cu atat mai spectaculos, cu cat UMF a fost chemata in instanta chiar de catre un cadru didactic al aceleiasi institutii, care a reclamat in fata judecatorilor ca restrictiile pandemice ii incalca dreptul la munca – ba chiar intr-un mod cu atat mai grav, cu cat a devenit subiectul unei cercetari disciplinare din cauza ca si-a permis sa nu respecte abuzivele restrictii.

Saptamana trecuta, Curtea de Apel Cluj a motivat decizia nr. 179/2023 din dosarul nr. 5157/117/2021, prin care, la 3 februarie 2023, judecatoarele Alexandrina-Amalia Marin, Anamaria-Gabriela Vida-Simiti si Anca-Mihaela Ion au admis actiunea sefei de lucrari Mihaela-Ileana Ionescu de la UMF Cluj-Napoca (catedra de Microbiologie) impotriva hotararii nr. 8/2021, prin care, la 23 septembrie 2021, senatul aceleiasi universitati a dispus ca accesul fizic (in sali) sa fie permis numai pentru studentii si cadrele didactice care fac dovada vaccinarii anti-COVID, a trecerii prin boala sau a testarii.

Prin solutia dispusa in recurs, cele trei judecatoare de la CA Cluj au rasturnat sentinta nr. 1219/2022, prin care, la 5 mai 2022, magistrata Maria-Francesca Bujor de la Tribunalul Cluj respinsese actiunea Mihaelei Ionescu.

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate motivarile ambelor instante.

Mentionam ca profesoara universitara a fost reprezentata de avocatele Mihaela Letitia Morar (foto stanga) si Adriana Lucia Buzgar.

Iata minuta CA Cluj:

„Respinge exceptia de nulitate a cererii de recurs Admite recursul declarat de catre reclamanta Ionescu Mihaela Ileana impotriva sentintei civile nr. 1219/5.05.2022 pronuntata in dosarul nr. 5157/117/2021 al Tribunalului Cluj pe care o cazeaza in parte respectiv in ceea ce priveste solutia data cererii de chemare in judecata si rejudecand in aceste limite: Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta Ionescu Mihaela Ileana Cluj in contradictoriu cu paratii:

1. Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca si

2. Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca si pe cale de consecinta:

Anuleaza in parte hotararea emisa de paratul de randul 2, nr.8/23.09.2021 privind aprobarea modului de desfasurarea a activitatii didactice la toate programele de studiu pentru semestrul I, an universitar 2021-2022 cu participare la scenariul 2 (Ordinul comun M.E. si M.S. nr.518W1756P2021) cu prezenta fizica si online, in functie de specificul programelor de studiu, de infrastructura si de conditiile epidemiologice si a Planului de masuri pentru organizarea activitatii in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatiegauu” Cluj-Napoca, in coditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, confom Anexei 1, respectiv in ceea ce priveste conditionarea participarii la activitatite didactice desfasurate in cadrul universitatii de: dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 , rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 ore; rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV 2 nu mai vechi de 48 ore; dovada trecerii prin boala (respectiv ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-Co-V-2).

Obliga parata Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca sa plateasca reclamantei suma de 4.535 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in fond. Mentine restul dispozitiilor sentintei recurate, respectiv solutia data exceptiilor lipsei calitatii procesuale pasive si exceptiei ramanerii fara obiect a cererii de chemare in judecata. Obliga intimata parata Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj Napoca la plata in favoarea reclamantei recurente a sumei de 2.290 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in recurs.

Definitiva si executorie.

Pronuntata prin punerea minutei la dispozitia partilor prin intermediul grefei azi, 03.02.2023”.


Citiți minuta Tribunalului Cluj, integral la LUJU