ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu tristețe despre trecerea la Domnul a Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, atins de COVID-19. În numele Casei Regale a României, Majestatea Sa Margareta transmite condoleanțe Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor din arhiepiscopie și familiei îndoliate!”, se menționează într-un comunicat al Casei Regale.

Potrivit sursei citate, înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a condus timp de aproape trei decenii arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și a fost gazda Regelui Mihai I, în noaptea de Înviere, la Mânăstirea Putna, în aprilie 1992. "Atunci, Regele Mihai și Regina Ana au petrecut, la Putna și la București, trei zile care au rămas în istoria contemporană a țării noastre. Regele Mihai și Regina Ana s-au reîntors la Arhiepiscopia Sucevei în anul 2000, în drum spre satele din Bucovina de Nord (Ucraina)”, precizează Casa Regală.


În aprile 1992, PS Pimen, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a ignorat dorința regimului Iliescu și, în ciuda numeroaselor piedici, a numeroaselor amenințări, ÎPS Pimen l-a invitat pe Rege să întâmpine sărbătoarea Învierii Domnului la Mănăstirea Putna din județul Suceava, iar majestarea sa a acceptat. 

ÎPS și-a explicat gestul într-un interviu acordat presei locale.  „Monarhia a avut un rol foarte important în viața poporului nostru. Pentru mine, monarhia a fost o instituție sfântă, iar Regele Mihai a fost un om cu totul deosebit. Am făcut invitația, amenințat cu pericol de moarte și l-am întrebat între patru ochi: «Majestatea Voastră, cum ați rezistat?». Și mi-a răspuns: «Prin post și rugăciune». A fost un rege credincios, față de țară și față de Dumnezeu. Și dacă cei care au preluat puterea după evenimentele din decembrie 1989 ar fi acceptat monarhia, astăzi, România era o țară fruntașă în Europa. Dar am ajuns în situația în care ne aflăm…”., a declarat ÎPS Pimen, în 2019, în interviul realizat de jurnalistul Tiberiu Avram, redactor-șef al cotidianului Monitorul de Suceava.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a încetat din viață miercuri, în jurul orei 0,50, la Institutul "Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, a anunțat miercuri Agenția Basilica.