ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondatorul dar și prorectorul Academiei Teologice din Chișinău a părăsit Mitropolia Moldovei, devenind parte a bisericii române, anunță tv8.md

„Am trecut la Mitropolia Basarabiei cu tot cu enoriașii mei și parohia din Strășeni”, a declarat pentru TV8 preotul Vetceslav Cazacu. 

Abandonarea bisericii ruse de către clericii moldoveni a luat amploare în contextul invaziei ruse în Ucrainei, dar și după ce mitropolitul Vladimir a recunoscut într-o scrisoare adresată patriarhului Kirill că moldovenii vor reveni în sânul bisericii române.

Până acum, Vetcislav Cazacu a fost unul dinte cei mai importanți teologi ai Mitropoliei Moldovei. El este fondatorul seminarului liceal ortodox, dar și a academiei teologice.
 
Deși, oficial, rectorul instituției este mitropolitul Vladimir, aceasta era condusă de prorectorul care astăzi a părăsit structura subordonată canonic Moscovei.
 
Fiind originar din Ucraina, dar și român din Cernăuți, părintele ne-a spus că nu mai poate rămâne alături de biserica rusă.

Am încercat să obținem o reacție de la responsabilii de relațiile cu presa ai Mitropoliei Moldovei, dar episcopul Ion de Soroca ne-a declarat că nu a auzit decât zvonuri.

În schimb, Mitropolia Basarabiei a confirmat faptul că biserica română la acceptat sub aripa sa pe preotul Vetcislav Cazacu, precizând că fenomenul migrației este în toi.