ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cutremurul care a afectat cetățenii din Turcia si Siria – acțiune de strângere de donații 

Situația este dezastruoasă. 

Este iarna și în numeroase localități majoritatea clădirilor sunt la pământ. 

Suntem oameni și putem încerca sa ajutăm cu ce putem.

Am sunat la Ambasada Turciei în Romania care mi-a transmis că se organizează o acțiune de strângere de donații împreună cu TIAD (Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România). 

Am vorbit cu reprezentanții TIAD care mi-au comunicat că sunt în curs de stabilire a datelor organizatorice si urmează sa posteze pe pagina lor de Facebook anunțurile cu locul în care se pot duce donațiile,  precum și lista cu bunurile necesare care va fi comunicată de către Ambasada Turciei și va fi actualizată periodic. 

Momentan, lista cu bunurile necesare este cea atașată.  Locul unde se vor putea duce donațiile (un depozit) urmează sa fie postat pe pagina de Facebook a TIAD. 

Drept urmare, pentru cei interesați, anunțurile și detaliile cu privire la strângerea de donații vor fi postate pe pagina de Facebook a TIAD: https://www.facebook.com/tiadromanya 
Sper ca și Guvernul României (și în special, MAPN) să se implice pentru a ajuta la transportul bunurilor donate, precum și implicarea MAE pentru asigurarea canalelor diplomatice si acordarea avizelor, astfel încât MAPN sa poată face transportul. 

Având in vedere situația meteo, starea aeroporturilor, MAPN ar putea să pună la dispoziție aeronave militare pentru ca donațiile sa ajungă cât mai repede, iar diplomatic sa găsească soluții în acest sens.

În privința Siriei, din cate am înțeles, zona afectata de cutremur nu se afla sub controlul guvernului sirian, iar cei care controlează zona nu ar permite accesul. 

Am înțeles ca Guvernul turc ar fi organizat o acțiune de ajutor umanitar si pentru Siria, bunurile fiind duse undeva la granița cu Siria. 

Am discutat cu reprezentanții TIAD pentru ca aceștia să facă verificările necesare și să afle dacă pot să strângă donații și pentru cetățenii sirieni, astfel încât parte din donații să fie direcționate către granița Turcia-Siria.

Pentru Siria: Ambasada Republicii Arabe Siriene în România organizeaza strangeri de donatii. 

Lista bunurilor necesare pentru Siria este cea din fotografia atasata (necesar pentru 10.000 persoane)
Momentan, bunurile donate se pot duce la sediul Ambasadei Siria din  București, Str. Paris nr.47, Sector 1, intre orele 9.30-16.00. 

Exista o lista de bunuri necesare stabilita de ambasada. Urmeaza sa o postez cand o voi primi plus alte detalii organizatorice sau alte puncte de colectare. 

Ambasada Republicii Arabe Siriene în România mi-a comunicat ca strangerea de donatii va fi organizata in colaborare cu Liga Arabilor Sirieni din Romania.

La nivelul Romaniei, operatiunea de asigurare a ajutorului este coordonata de DSU - Raed Arafat. 

Pentru Turcia - anuntul TIAD:

Centrele de colectare a donatiilor sunt in Bucuresti, Constanta si Cluj: 

- Bucuresti: Aprodex Mașini SRL (Titan Mașini de Precizie), adresa: 

Bulevardul 1 Decembrie 1918 1G - persoana de contact: Sever Rașid – 00 40 755 042 304

- Constanta: Romtextil SA, adresa: Aurel Vlaicu, No:125, Constanta, persoana de contact: Selahattin Süsli – 00 40 743 064 813

- Cluj: Consulatul Turciei, adresa: Str. 1 Mai, nr. 8, loc. Apahida, cod postal: 407035 jud. Cluj (cladirea Vitacom), persoane de contact: Kertesz Levente 0728503576, Takacs Emoke 0728503501, Vita Vasile 0728503503

Apel către cetățenii români, ONG-uri și transportatori: 

Având in vedere situația dezastruoasă cu care se confruntă cetățenii turci și sirieni în urma cutremurelor din data de 06.02.2023, se organizează acțiuni de strângeri de donații de către: 

1. Ambasada Republicii Turcia în România împreună cu TIAD (Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România). 
Depozitele unde se vor colecta donațiile sunt: 

a) în București: la sediul Aprodex Mașini SRL (Titan Mașini de Precizie), adresa: Bulevardul 1 Decembrie 1918 1G, persoana de contact: Sever Rașid – 0040755042304

b) în Constanța: la sediul Romtextil SA, adresa: Aurel Vlaicu, No:125, Constanta, persoana de contact: Selahattin Süsli – 0040743064813

c) în Cluj: la sediul Consulatului Turciei, adresa: Str. 1 Mai, nr. 8, loc. Apahida, cod postal: 407035 jud. Cluj (cladirea Vitacom), persoanele de contact: Kertesz Levente 0728503576, Takacs Emoke 0728503501, Vita Vasile 0728503503

Lista bunurilor necesare se regăsește în fotografia atașată (cea cu două coloane, în limba turcă și română). 
Actualizări ale acestei liste vor fi postate pe pagina de Facebook a TIAD: https://www.facebook.com/tiadromanya 
2. Ambasada Republicii Arabe Siriene în România împreună cu Liga Arabilor Sirieni din România.
 
Momentan, donațiile se strâng la sediul Ambasadei Republicii Arabe Siriene în România din București, Str. Paris nr.47, Sector 1, de luni pana vineri, între orele 9.30-16.00, tel: 021 319 24 67
(urmează să postez datele de contact și eventual alte depozite când mi se vor comunica). 

Lista bunurilor necesare se regăsește în fotografia atașată (cea în care este menționat necesarul pentru 10.000 oameni). 

Cetățenii români care vor și pot să facă donații de bunuri dintre cele necesare sunt rugați să pregătească aceste donații și să le ducă la sediul depozitelor anunțate mai sus sau la locațiile de colectare care se vor anunța. 
 Având în vedere că vor fi numai câteva depozite în țară unde se vor strânge aceste donații în vederea transportării în Turcia și Siria: 

a)  ONG-urile care pot să organizeze locații în orice localitate din țară (instalare corturi, la sediile lor ec) în care să fie colectate donațiile de bunuri pe care vor să le facă cetățenii români, atât pentru Turcia, cât și pentru Siria, sunt rugate să organizeze astfel de locații și să anunțe public adresa lor pentru a informa cetățenii. 

Totodată, sunt rugați să contacteze și persoanele care sunt desemnate pentru fiecare depozit pentru a le aduce la cunoștință unde sunt locațiile de colectare pe care le-au organizat și pentru a discuta despre asigurarea transportului (dacă sunt transportatori care s-au oferit să asigure transportul).

(Datele de contact ale depozitelor unde trebuie să fie duse bunurile donate, precum și datele de contact ale persoanelor le găsiți mai sus).

Rugămintea este să fie transmise locațiile și pe adresa de e-mail: asociatiacasd@gmail.com pentru a le face publice. 

b) Transportatorii care sunt dispuși să ajute la transportul bunurilor între locațiile organizate pentru colectarea de donații și depozite sunt rugați să contacteze persoanele de contact de la depozite pentru a îi informa în acest sens. 
 
 
 
 
 
Cu stimă, 
Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept 
Președinte Elena Radu