ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews a deschis porțile publicistice vocilor celor mai puțini auziți în Cetate dar de care considerăm că toți cititorii noștri au nevoie acum, mai mult decât oricând. Profesioniști din toate domeniile vor avea aici o rubrică permanentă în care își vor putea spune cuvântul complet liber și needitat: Cuvântul Medicului, Cuvântul Profesorului, Cuvântul Sociologului, Cuvântul Academicianului, Cuvântul Ierarhului, Cuvântul Militarului, Cuvântul Cetățeanului ș.a..  Astăzi, un text semnat de dr. Răsvan Cristian Stoica, fost medic internist la Spitalul din Hârlău, recent pensionat.
 
 
 

„DOMNULE MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII NELU TĂTARU, DACĂ MĂ ÎMBOLNĂVESC, VĂ DAU ÎN JUDECATĂ!
 
 
Scriu această postare cu speranța că o va citi domnul Nelu Tătaru.
E medic, ca și mine. E adevărat, eu sunt pensionar de o lună. Merg pe 67 de ani și sunt comorbid. Am hipertensiune arterială și sunt obez.

Nu e vina domniei voastre, Nelu Tătaru, e vina mea, dar covidul nu știe carte ca noi, el mușcă de pe unde poate. Dacă iau virusul, am toate șansele să devin un număr în statisticile voastre, domnule ministru.

Am lucrat timp de 22 de ani într-un spital de gradul 4, care, în final, nu a mai primit acreditare. Știu, nu vă ocupați dumneavoastră cu acreditarea, aveți altele pe cap, inclusiv candidatura pentru un loc în parlament.
 
Eu nu mai candidez la nimic, eventual la un loc pe listele cu morți.

Acum sunt un potențial pacient, un cardiac, și nu vă scriu de pe locul colegului de bancă medicală, de la raportul nostru de gardă imaginar, ci de pe scaunul din sala de așteptare a bolnavilor sau, de ce nu?, de pe targa care abia încape pe ușa de la medicină internă, din spitalul din Hârlău, pe care ați dat ordin să-l facă spital suport covid.

Eu sunt convins că n-ați știut ce semnați, că v-au pus alții hârtiile sub nas.

Sunt convins că nici măcar din poze nu știți cum arată Hârlăul, nu mai vorbesc de spitalul vechi de peste o sută de ani și de o parte din compartimentul de medicină internă unde, înainte de a fi spital, își ținea boieroaica Ghika iepele de rasă.

V-au păcălit cei de la DSP, așa cum i-au păcălit și pe alții, înaintea dumneavoastră, așa cum se trag sforile peste tot în țara asta: un telefon colo, un deputat dincolo, și treaba se rezolvă.

”Cine e ăla, mă? Eh, un nebun, nu-l băgați în seamă! Măi, dar... Stați liniștit, domnule ministru, avem noi grijă. Ăla e mereu nemulțumit, doar știți cum stau lucrurile la noi...”
Și râde gros, și râde plin. Doar de-aia sunt puși acolo, să râdă gros și plin.

Din păcate, nu știu cum se face că și în urmă cu 17 ani tot echipa asta conducea destinele DSP din județul Iași, doar ce s-au mai rotat de câteva ori, că domnul Cepoi a fost ani buni la București, a fost consilier la Ponta, a fost ministru, secretar de stat, și acum s-a întors cu forțe proaspete și bune la vechiul loc de muncă, ajutat de eternul director executiv adjunct, domnul Popescu.

Spitalul din Hârlău, domnule ministru, e într-un un oraș aflat la 70 de kilometri de primul ATI, fără Centru de Primiri Urgențe, fără medici de urgență, cu ambulanță... fără medici.

DSP-ul n-a venit la Hârlău, să vadă la fața locului dacă se pot face circuite în cele trei compartimente desemnate de ei suport covid.

Compartimentul de boli contagioase se află într-o clădire plină de crăpături, o chichineață, cu mare risc seismic, pentru că de ani de zile dealul din spatele ei a luat-o, încet, la vale.

Compartimentul acela nu trebuia să existe deloc, dacă mă întrebați pe mine, domnule ministru. Am suplinit timp de patru ani, fără niciun ban, pe doctorița care a născut doi copii și acum lucrează fix la clinica de contagioase din Iași.

Cum să faci circuite în clădirea aia, domnule ministru?

Radiologia e în curte. E unica de acest tip din zonă, cu un singur medic și un singur tehnician. De serviciul de radiologie se folosesc și cei de la cabinetul TBC, de pe vârful dealului.

Vă imaginați, domnule ministru, cum vor arăta bolnavii de covid, încolonați, mărșăluind cuminți prin curte, ca în lagăr, la ora programată, în intervalul liber, după cei de la chirurgie, pediatrie și TBC?

Știați că la radiologie nu au nici grup sanitar? Că medicul radiolog nu are un dulap în care să-și pună hainele de stradă? Sunt convins că acum, cu ocazia covidului, va primi unul stil Louis XV, de la Mobexpert, numai să tacă, să fie bine și pace sub măslini.

Știați că în orașul ăsta există încă două unități sanitare care lucrează în sistem de cămin de bolnavi dar niciun alt spital pentru populația deservită, vreo șaizeci de mii de oameni, numărându-i și pe cei din comunele adiacente, care sunt plătitori la CAS? Că nu există centru de permanență în Hârlău, când ați semnat hârtia?

Dacă mă îmbolnăvesc, unde mă duc? Cine mă consultă? Cine mă tratează, din moment ce medicul internist se ocupă de pacienții cu covid?

Spitalul ăsta avea nevoie de un singur bobârnac să cadă, definitiv, cu nasul în pământ: i l-ați dat domnia voastră, domnule ministru.

Ați trimis un grup de control, înainte, să studieze terenul, să vadă dacă e posibil să tratezi un bolnav cu covid, chiar cu formă ușoară, la Hârlău, fără să puneți în pericol sănătatea și viața personalului medical și a cetățenilor care au nevoie de el, întreg și netransformat?

Nu, n-ați trimis!

V-ați bazați pe cei de la DSP și rău ați făcut! Fiți liniștit: nici ei n-au pus piciorul în zonă.

Managerul e economist și nu știu dacă are diplomă de management, dar ce mai contează, din moment ce timpul le vindecă pe toate și o mână spală pe alta. Directorul medical e și el o piesă de decor, atâta tot.

Conducerea de aici are o mare calitate: se supune ordinelor primite de sus. Așa îi știu de ani de zile și așa o să rămână până la pensie, că de dat afară n-o să-i dea nimeni, având calitatea asta unică și bună.

Dumneavoastră, din înaltul cerului, ați dat ordin de minstru: să se facă! și ei s-au conformat. Sunt pe cale s-o facă, chiar dacă e o tâmpenie: dacă-i ordin, cu plăcere!

Vă spun cu drag și tot respectul: veniți să vedeți ce-i aici și pe urmă, dacă vă place, mergeți mai departe.

Acum sunt pensionar, un medic bătrân. Sunt posibil pacient al acestui spital. Nu știu ce boală am să fac, în afară de covid. Orice e posibil.

Sper să nu mor de boala aia și să am timp să vă dau în judecată pentru că, prin ordinul dat de dumneavoastră, mi-ați pus viața în pericol.

Cu respect, al Dumneavoastră fost coleg de breaslă,
 
Răsvan Cristian Stoica