ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


William Burns, directorul CIA, s-a întâlnit luni, la Kabul, cu Abdul Ghani Baradar, liderul Biroului politic al Mișcării talibanilor afgani, relatează Washington Post, citat de Cotidianul.

Vestea întâlnirii dintre Burns și liderul talibanilor, Abdul Ghani Baradar, survine cu o săptămână înainte de data limită de 31 august, când armata americană trebuie să finalizeze evacuarea americanilor și aliaților afgani din Kabul. Aproximativ 21.600 de persoane au fost evacuate din capitală pe o perioadă de 24 de ore luni și marți, inclusiv 12.700 de persoane evacuate cu 37 de zboruri militare, a declarat un oficial de la Casa Albă. 

Un oficial american din domeniul apărării a declarat că armata așteaptă marți o decizie din partea Casei Albe cu privire la faptul dacă SUA vor părăsi sau nu Afganistanul până la termenul limită de 31 august, informează CBS News. 

Până în prezent, talibanii au permis ca efortul de evacuare a americanilor să se desfășoare în mare parte fără obstacole, deși au fost raportate cazuri de ciocniri și bătăi în perimetrul haotic al aeroportului. Oficialii americani au avertizat că mulțimea masivă ar putea fi o țintă pentru un atac terorist al grupului cunoscut sub numele de ISIS-K, despre care se știe că operează în Afganistan.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru CBS News că prelungirea operațiunilor dincolo de 31 august ar fi o "încălcare" a angajamentului SUA de retragere. "Răspunsul depinde de decizia conducerii noastre", a declarat purtătorul de cuvânt. 

Baradar, un oficial taliban cu vechime, a fost arestat de CIA într-o operațiune comună cu serviciile de informații pakistaneze în 2010 la Karachi. El a fost eliberat în 2018, după ce SUA au făcut presiuni pentru eliberarea sa, în timp ce începeau negocierile cu talibanii. The Washington Post a relatat primul despre întâlnirea de luni cu Burns.

Burns este primul diplomat de carieră care conduce CIA, după ce a ocupat funcția de adjunct al secretarului de stat între 2011 și 2014, după ce a petrecut peste trei decenii la Departamentul de Stat. În cartea sa de memorii, "The Back Channel" (Canalul din spate), el descrie discuțiile bilaterale secrete pe care le-a condus cu Iranul în timpul administrației Obama alături de Jake Sullivan, în prezent consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden. Discuțiile au deschis în cele din urmă calea către acordul nuclear cu Teheranul.

În interviuri și în declarații în Congres, Burns a recunoscut că abilitatea SUA de a colecta și de a acționa în privința amenințărilor teroriste va scădea în urma retragerii armatei, dar că CIA va păstra o "suită de capacități" pentru a monitoriza potențiale comploturi. Oficiali ai Pentagonului și ai serviciilor de informații au avertizat că Al Qaeda și alte grupări teroriste vor încerca probabil să își recâștige capacitatea de a lansa atacuri asupra unor ținte americane.

Luni, Departamentul de Stat a declarat că discuțiile cu talibanii au fost "operaționale, tactice... axate în mare parte pe operațiunile noastre pe termen scurt și pe obiectivele pe termen scurt", dar nu a precizat la ce nivel au loc angajamentele. 

CIA și Consiliul Național de Securitate au refuzat să comenteze marți.