ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul canadian, Serviciul de Poliție din Toronto și proprietarii Centrului Eaton au fost luați în vizor după ce au fost prinși folosind tehnologia de recunoaștere facială pe milioane de cetățeni, fără consimțământ, avertizări sau informări prealabile, potrivit Rebel News.

Un nou raport exploziv realizat de Globe and Mail a dezvăluit că, în 2016, reprezentanții guvernului canadian „au testat în secret o tehnologie de recunoaștere facială pe milioane de călători - fără ca aceștia să suspecteze ceva - pe Aeroportul Internațional Pearson din Toronto”.

Proiectul-pilot, denumit „Faces on the Move” („Chipuri în mișcare”), s-a desfășurat în lunile iulie-decembrie 2016, aproximativ 2.951.540 de persoane trecând prin controlul de frontieră de la Terminalul 3 al aeroportului Pearson în această perioadă.

Face4 Systems, o firmă tehnologică din Ottawa, a derulat programul în numele Agenției pentru Servicii de Frontieră din Canada (CBSA). Potrivit unei prezentări obținute de Globe, tehnologia a fost utilizată pe un număr de 15.000-20.000 de călători pe zi în timpul perioadei de testare. 

Documentele obținute de ziar prin intermediul unei solicitări adresate în baza libertății de informare arată că inițiativa a avut „scopul de a identifica persoanele pe care [CBSA] le suspecta că ar putea încerca să intre în țară folosind acte de identitate false”.

„CBSA a identificat mii de călători internaționali cărora le-a fost refuzată intrarea în Canada sau care au fost expulzați după ce au fost admiși în Canada”, se arată într-un raport CBSA de 87 de pagini care prezintă programul.

„Acești călători au fost considerați inadmisibili din mai multe motive, precum securitatea, infracționalitatea, motive de sănătate, declarații false sau nerespectarea lRPA. Mulți dintre acești călători inadmisibili încearcă în mod repetat să reintre în Canada”.

„CBSA recurge la o listă care conține numele persoanelor expulzate anterior și la alte liste similare pentru a identifica călătorii inadmisibili la punctele de intrare. Cu toate acestea, mulți dintre acești călători folosesc documente de identitate false sau chiar își schimbă în mod legal numele în țările lor de origine și obțin noi documente de călătorie legale, cu noile lor nume”, continuă raportul.

„Listele cu nume, cum sunt cele utilizate în prezent, au limitări inerente, care pot fi depășite cu ajutorul tehnologiilor biometrice.”

Michael Geist, președintele Departamentului de cercetare al Canadei în domeniul legislației privind internetul și comerțul electronic, a scris pe Twitter: „La un an după o campanie electorală în care supravegherea și proiectul de lege C-51 au fost o problemă majoră, cu promisiuni de reformă, guvernul a testat tehnologia de recunoaștere facială pe milioane de persoane la Aeroportul Pearson, fără nicio informare”.

Documentul de evaluare a impactului asupra vieții private al CBSA informează că „fotografiile faciale, unele înregistrări realizate de camerele de luat vederi la fața locului și înregistrările POD trebuie păstrate până la sfârșitul proiectului” și că toate înregistrările urmau să fie distruse până la sfârșitul acestuia, „cu excepția înregistrărilor care au fost utilizate în scop administrativ”.

 
În partea a doua a emisiunii lui Ion Cristoiu de mai jos, puteți urmări un documentar ARTE, tradus în limba română de Marcela Feraru, despre programul de control total al populației aplicat de Guvernul chinez la scara întregii țări: