ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DIICOT fac marți mai multe percheziții la mișcarea condusă de Beke Istvan, liderul ”64 de comitate”, informează B1 TV. 
 
ACTUALIZARE. 23.00 Szocs Zoltan, președinte al grupării naționalist-extremiste "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DIICOT, după ce anchetatorii au efectuat marți patru percheziții în județul Covasna.
Potrivit unor surse judiciare, Szocs Zoltan a fost ridicat de procurori dintr-o locuință din comuna Brețcu, județul Covasna, ce aparține concubinei acestuia.

De altfel, tatăl concubinei lui Szocs Zoltan este primarul comunei Brețcu. Szocs Zoltan va fi adus adus marți noapte la sediul central al DIICOT din București pentru a fi audiat.

Procurorii au extins cercetările în dosarul în care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, prev.de art.47 Cod penal cu referire la art.397 alin.2 Cod penal, instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, prev. de art.47 Cod penal cu referire la art.346 alin.3 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit. o din Legea nr.535/2004 — privind prevenirea și combaterea terorismului.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" — HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului "Ținut Secuiesc", ca etapă a procesului ce vizează refacerea "Ungariei Mari". În calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale de 1 Decembrie.


Acesta plănuia să detoneze o bombă artizanală în cel mai aglomerat loc din Târgu Secuiesc, chiar în timpul ceremoniilor de 1 decembrie. 

În această acțiune, procurorii DIICOT colaborează cu reprezentanți ai Serviciului Român de Informații. 

Atentatul plănuit de Beke Istvan a fost dejucat, acesta fiind arestat preventiv în urma unei solicitări a procurorilor DIICOT.