ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Procurorii DIICOT Brașov au clasat dosarul ”Balena Albastră” și au stabilit că elevii despre care existau informații că ar fi fost implicați în acest joc și care s-au sinucis în anul 2017 nu au avut legătură cu acesta, informează Agerpres.

Una dintre concluziile procurorilor este că jocul ''Balena Albastră'' a cunoscut o amploare nejustificat de mare, generată de speculațiile și informațiile furnizate de mass-media care, din dorința de a avertiza asupra pericolelor la care se expun minorii în mediul online, a escaladat cazuistica, generând o adevărată psihoză în rândul adulților.

Procurorii DIICOT au cercetat mai multe cazuri ale unor minori despre care existau informații că au fost implicați în jocul "Balena Albastră". Trei dintre minori s-au sinucis prin spânzurare, iar o adolescentă a murit accidental după ce a căzut de pe un bloc. În plus, mai mulți copii și-au produs răni superficiale, după ce au căutat pe internet informații despre ''Balena Albastră''.

Potrivit ordonanței de clasare, din verificările efectuate a rezultat că, în anul 2017, circula în mediul online un joc intitulat "Blue Wale" (Balena Albastră) început în Rusia, pe cea mai mare rețea de socializare "VKONTAKTE" și răspândit cu precădere în țări ce foloseau limbi slavice sau țări din Asia Centrală, un joc cu 50 de nivele, ce presupunea îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primea zilnic de la un "custode".

După înscrierea în joc, participantul era avertizat că nu se putea retrage și că trebuia să îndeplinească toate cele 50 de sarcini. Dacă acesta dorea să renunțe, era amenințat cu diverse lucruri de către "custode", cum ar fi fost faptul că acesta cunoștea unde locuia și că membrii familiei lui ar fi fost uciși. "Custodele" se baza pe naivitatea participanților, dat fiind faptul că aceștia erau cu precădere adolescenți, ce puteau fi ușor speriați sau manipulați.

De asemenea, pe rețelele de socializare au existat grupuri private, organizate în acest scop, care ar fi promovat un comportament suicidal, însă o parte dintre ele au fost desființate sau închise, fără a se putea preciza cu certitudine dacă erau în corelație cu fenomenul "Blue Wale".

Dată fiind amploarea pe care fenomenul a luat-o, ca urmare a propagării avertismentelor prin intermediul mass-media, DIICOT Brașov a preluat toate cauzele care vizau implicarea persoanelor în jocul "Balena Albastră", fie în calitate de jucători, fie în calitate de administratori, pentru a se putea da o rezolvare unitară.

Astfel, la DIICOT Brașov au fost reunite 10 cauze penale, precum și lucrări speciale, în toate existând indicii privind infracțiuni săvârșite în legătură cu jocul "Balena Albastră".

Trei dintre cazuri au fost declarate de procurori ca fiind sinucideri. Este vorba de un tânăr de 17 ani, elev la Liceul ''Johannes Honterus'' din Brașov, găsit spânzurat pe 4 martie 2017, în pădurea din apropierea străzii Mărul Dulce din Codlea; un tânăr de 13 ani din comuna Nucet, județul Dâmbovița, care s-a spânzurat pe 27 martie 2017; precum și un elev de 14 ani, care a fost găsit spânzurat la parterul unei case aflate în construcție din Săcele, județul Brașov.

De asemenea, pe 15 martie 2017, o adolescentă a căzut de pe acoperișul unui bloc din Sibiu, procurorii susținând că nu a fost vorba de sinucidere, ci de o moarte accidentală.