Procurorii DIICOT și ofițerii din serviciile secrete au dejucat un atentat care viza manifestările de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc. Conform unui comunicat al DIICOT, procurorii au reținut o persoană, pentru 24 de ore, pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.

ACTUALIZARE Persoana reținută de către procurorii DIICOT este Beke Istvan Attila, un cetățean român de etnie maghiară. Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila.
 
Decizia instanței nu este definitivă, ci poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
 
ACTUALIZARE Cetățeanul român de etnie maghiară reținut, marți, de procurorii DIICOT a fost adus la sediul DIICOT București, pentru a fi audiat. 

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a confirmat la Antena 3 că autoritățile au dejucat un atentat terorist la Târgu Secuiesc. 

„A existat o tentativă de atentat terorist pe care DIICOT, cu sprijinul SRI, a dejucat-o. Atentatul urma să aibă loc astăzi de Ziua Națională a României. Era un dispozitiv explozibil improvizat. Aveam cunoaștere despre acest lucru cu două luni în urma.  În niciun moment, nu a fost pusă in pericol integrijitatea românilor”, a declarat Ovidiu Marincea. Acesta spune că persoana reținută era monitorizată de SRI de două luni.

Persoana arestată este un cetățean maghiar, care face parte din structura naționalist-extremistă ” Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”.

La data de 01.12.2015 procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului  B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului, precizează DIICOT în comunicatul postat pe site-ul instituției.

     "În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

 Materialele și dispozitivele ridicate la perchezițiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora, acțiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informații", menționeză comunicatul.
 
Mișcarea de Tineret '64 de Comitate' este o grupare a radicalilor ungari, care organizează în fiecare an acțiuni prin care își exprimă nemulțumirea față de Tratatul de la Trianon, semnat în 4 iunie 1920.
Membrii acestei grupări poartă de obicei tricouri negre cu harta Ungariei mari sau haine de camuflaj.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de infuențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews