ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



DNA s-a dotat cu sisteme noi de ascultare și urmărire, potrivit unei licitații publice. Începând de astăzi, Direcția are softuri care pot sparge orice fel de telefon din care poate extrage contacte, poze, mesaje, inclusiv cele care au fost șterse. Valoarea investiției se ridică la 670.00 de euro.
 
La capitolul telefoane telefoane mobile, achiziția DNA prevede softuri care să extragă date din telefoane, precum Apple, Alcatel, BlackBerry, Samsung, Sanyo, Sharp, Sony (SonyEricsson), însă lista este mult mai lungă. La acestea se adaugă și replicile chinezești ale dispozitivelor mobile și dispozitive de stocare de tip card de memorie.

DNA a cerut ca softul să suporte cel puțin 2400 modele de dispozitive mobile pentru deblocare parole/ecran pin și funcțiile de ocolire a măsurilor de siguranță. Potrivit caietului de sarcini, sistemul cumpărat de DNA va putea identifica locația unei persoane chiar dacă sistemul este în mod offline pentru GPS.

Nici ștergerea mesajelor sau a contactelor nu mai rămâne un secret. Softul achiziționat de Direcția Națională Anticorupție poate recupera inclusiv datele șterse din mobile sau calculatoare. Urmărirea se poate face și pe rețelele publice: modulul de procesare și analizare a artefactelor de tip Internet dispune și de motor de căutare și recuperare din spații nealocate (funcții carver) pentru aplicații web, cum ar fi: Facebook, Google Drive, Google Chat, Skype, Dropbox, Torrent etc", se arată în caietul de sarcini.

Softul poate să cloneze cartele, să decodeze agende de telefon, să acceseze notițele sau aplicațiile instalate în telefon.