ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DNA a finalizat ancheta în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este urmărit penal pentru ucidere din culpă, caz în care Înalta Curte stabilise ca termen data de 1 Mai, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Procurorul de caz a terminat ancheta de săptămâna trecută și a înaintat-o șefului ierarhic pentru confirmarea soluției dispuse, au precizat sursele.

În februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis o contestație depusă de familia polițistului Gigină, care s-a plâns de faptul că ancheta DNA durează de prea mult timp. Avocatul Daniel Ionașcu declara că familia Gigină nu aduce reproșuri procurorului de caz de la DNA, ci vrea un termen rezonabil, de trei luni, pentru finalizarea anchetei și trimiterea dosarului în instanță.

De cealaltă parte, DNA susținea că în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină cercetările s-au prelungit deoarece s-a așteptat declasificarea unor documente, dar și pentru că părțile au cerut audierea unui număr foarte mare de persoane.

În decembrie 2016, DNA anunța că a dispus efectuarea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă față de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, față de firma General MPM Impex SRL, față de Petre Mazilu, administrator al acesteia, și față de Adrian Corcodel, șeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină.

Potrivit DNA, în seara zilei de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliție Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a lui Gabriel Oprea.

Anchetatorii arată că polițistul circula cu o viteză de 84 km/h în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie. Dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că polițistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii mai susțin că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier ce a dus la decesul lui Bogdan Gigină.