ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DNA cercetează modalitatea în care Guvernul României, condus de Florin Cîțu, a comandat dozele de „vaccinuri” Covid de la declanșarea pandemiei până în prezent. Deocamdată, nu sunt urmărite persoane, fiind vorba de un dosar in rem, asupra faptei de „abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”. În acest sens, DNA a transmis marți un comunicat de presă:

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală.

Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”, a transmis DNA, citată de Cotidianul.ro.
 
Reacția lui Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a răspuns că modalitatea de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19 se supune aceleiași proceduri întocmite și elaborate de Comisia Europeană. Acesta e un truism care nu ne explică, totuși, modul în care au înțeles membrii și subordonații Guvernului Cîțu să dea comanda pentru zecile de milioane de doze destinate uneia dintre cele mai sceptice țări la vaccinare din U.E. - ceea ce a dus la excesul de ofertă acolo unde nu prea există cerere, adică la irosirea banilor publici pe o chestiune lipsită de interes public. 

„Noi am recepționat până în acest moment aproximativ 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin și mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 milioane de doze, restul până la 14,7 milioane au fost fie donate, fie revândute”, spune Valeriu Gheorghiță.

De altfel, chiar premierul Florin Cîțu a recunoscut recent că surplusul de doze nefolosite în România a fost vândut către alte țări din regiune. Ceea ce nu l-a împiedicat să mai comande alte milioane de doze, neglijând avizul negativ al Ministerului de Finanțe și opoziția Ministerului Sănătății.

Fapt pentru care ex-ministrul USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, n-a ratat ocazia să îl taxeze, acum din băncile opoziției, pe „viitorul fost premier”, totodată superiorul său ierarhic de la acea vreme:

„Poate vă amintiți că, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, domnul viitor fost premier Cîțu a aruncat în public acuze la adresa mea cum că m-aș fi opus unei achiziții suplimentare de vaccinuri. Nu direct, ci „pe surse” – așa cum viitorul fost premier Cîțu, ajutat de consilieri angajați pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale – a ales să comunice de altfel de fiecare dată când a vrut să își murdărească colegii din coaliția de guvernare.

Ce am făcut atunci a fost să aduc la cunoștința întregului Guvern, în mod oficial (se poate consulta atât memorandumul din partea Ministerului Sănătății cât și înregistrarea ședinței de guvern care poate pot fi solicitată de la Secretariatul General al Guvernului) câteva lucruri:

1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea), iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;

2. Aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie;

3. Pentru achiziția de vaccinuri deja antamată de viitorul fost premier, Ministerul Sănătății avea nevoie de sume suplimentare cel târziu la rectificarea bugetară; în Martie, bugetul anual al MS fusese deja pus pe butuci prin deciziile premierului;

În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze”, a scris Voiculescu marți pe pagina sa de Facebook.
 
Florin Cîțu nu a comentat pe Facebook deocamdată acuzele ce i se aduc, fiind ocupat cu congresul PNL.