ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parchetul național financiar a cerut marți patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului președinte al Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, judecat pentru corupție și trafic de influență, relatează Agerpres

Procurorii au cerut aceleași sentințe pentru coacuzații acestuia, fostul înalt magistrat Gilbert Azibert și Thierry Herzog, avocat cunoscut al fostului președinte Sarkozy. Pentru cel din urmă s-a cerut în plus și o interdicție de practicare a profesiei timp de cinci ani.

Nicolas Sarkozy a compărut luni pentru prima dată în fața unei instanțe, susuținând că deși „nu a comis nici cea mai mică faptă de corupție”, totuși „a pierdut orice speranță de a fi audiat în mod onest, după ce a fost târât prin mocirlă timp de 6 ani”. „Ce am făcut ca să merit așa ceva?”, s-a întrebat el retoric, promițând că se va lupta până la capăt pentru „adevăr”, potrivit France24

Procurorii îl acuză că, împreună cu avocatul său Thierry Herzog, a încercat să-l mituiască pe judecătorul Gilbert Azibert, promițându-i pensionarea și o slujbă profitabilă la Monaco în schimbul dezvăluirii unor informații privind ancheta legată de plăți ilicite pe care Sarkozy e acuzat că le-ar fi încasat în timpul campaniei prezidențiale din 2007 de la răposata moștenitoare a companiei L'Oreal, Liliane Bettencourt. Azibert era consilier principal la cea mai înaltă curte de apel din Franța. Nu a primit niciodată așa-zisul post avantajos peste hotare, dar Sarkozy a reușit să scape de orice acuzații în afacerea Bettencourt.

Cazul se bazează pe interceptări telefonice ale unor convorbiri între avocatul Herzog și președintele Sarkozy din acea epocă. În afară de dosarul Bettencourt, Sarkozy se confruntă și cu alte acuzații. El rămâne acuzat că ar fi primit milioane de euro sponsorizare pentru campania prezidențială din 2007 de la dictatorul libian Gadafi. Totodată, fostul președinte e acuzat de cheltuieli uriașe de fonduri necuvenite în campania eșuată din 2012, când spera să fie reales pentru un al doilea mandat prezidențial.