DNSC recomandă interzicerea descărcării, instalării și utilizării aplicației software TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România

TikTok este o aplicație software deținută și operată de ByteDance Limited ("ByteDance"), companie privată cu sediul în Beijing, China.
Conform OUG nr. 104/2021, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este autoritatea competentă la nivel național pentru spațiul cibernetic național civil, precum și pentru gestionarea riscurilor și a incidentelor de securitate cibernetică.
Conform Codului Administrativ art.5 lit. w) instituțiile publice sunt definite ca fiind structurile funcționale care acționează în regim de putere publică și/sau prestează servicii publice și care este finanțată din venituri bugetare și/sau din venituri proprii, în condițiile legii finanțelor publice.
Conform Codului Penal art. 181 alin. (1) prin sistem informatic se înțelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor, cu ajutorul unui program informatic.
ELEMENTE DE CONTEXT
ByteDance este o entitate privată cu sediul în Beijing, China care se supune legislației naționale a Republicii Populare Chineze, în principal următoarele:
· Legea securității statului (The State Security Law - 国家安全法) din 2015 impune tuturor cetățenilor și organizațiilor chineze obligația generală de a oferi asistență autorităților statului în materie de securitate națională.
· Legea privind activitățile de informații ale statului (The Law on State Intelligence Activities - 中华人民共和国国家情报法) din 2017 prevede la articolul 7 că fiecare cetățean și organizație trebuie să sprijine activitățile naționale de informații, să asigure cooperarea și colaborarea și să păstreze confidențialitatea aspectelor clasificate care le sunt aduse la cunoștință în legătură cu activitățile naționale de informații.
· Legea privind activitățile de contraspionaj ale statului (The Law on State Counterintelligence Activities - 中华人民共和国反间谍法) din 2023 care impune obligația de a coopera și de a furniza informații privind clienții străini ai companiilor chineze, în cazul în care aceștia sunt suspectați de activități de spionaj de către autoritățile statului chinez. Toate acestea, fără posibilitatea unui mecanism de control independent din partea unei instanțe judecătorești.
· Legea privind securitatea cibernetică a Republicii Populare Chineze (The Cybersecurity Law - 中华人民共和国网络安全法) a fost adoptată în noiembrie 2016 și a intrat în vigoare în iunie 2017. Această lege a fost actualizată în noiembrie 2018, prin Regulamentul privind supravegherea și inspecția securității internetului de către organele de securitate publică.
Aceste acte normative controlează strict activitățile online, mandatează stocarea locală (în China) a datelor utilizatorilor și înregistrarea anumitor active ale rețelelor sau sistemelor informatice, permițând autorităților chineze să efectueze inspecții la fața locului sau de la distanță asupra rețelelor și sistemelor informatice.
De asemenea, actele normative menționate obligă companiile chineze să coopereze cu serviciile de informații, dacă acest lucru este solicitat și permite autorităților chineze accesul la datele utilizatorilor colectate de orice companie care desfășoară activități comerciale în China.
RISCURI IDENTIFICATE
DNSC a identificat o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România, astfel:
· Colectează o cantitate excesivă de date care pot servi la direcționarea precisă a atacurilor cibernetice asupra utilizatorilor (de exemplu, prin spearphishing) crescând astfel semnificativ riscul de succes al acestor acțiuni. Datele colectate de TikTok se încadrează în trei categorii:
o informațiile pe care utilizatorul alege să le furnizeze:
§ informații de profil: data nașterii, numele de utilizator, adresa de e-mail și/sau numărul de telefon si parola, date completate în biografie, fotografie de profil
§ conținut creat sau publicat prin TikTok: fotografii, videoclipuri, înregistrări audio, fluxuri live și comentarii, precum și metadatele asociate
§ conținutul mesajelor și metadatele asociate
§ contactele din telefon si contactele media
§ date privind calendarul (ca urmare a accesului persistent la calendar, inclusiv la modificarea acestuia)
§ informații privind cardurile bancare și plățile realizate, tranzacții și istoric plăți
§ date din clipboard-ul dispozitivului, inclusiv text, imagini, video
§ folosirea (opțională) de către utilizator a unui browser nativ TikTok care permite urmărirea unor acțiuni ale utilizatorului ce implica tastatura
o informații pe care TikTok le colectează din alte surse:
§ identificatori pentru publicitate, adrese de e-mail
§ informații despre acțiuni întreprinse în afara platformei TikTok
§ informații colectate de pe site-uri ale partenerilor TikTok
§ Informații din postările realizate de alți utilizatori, în care utilizatorul este inclus sau menționat
o informații pe care TikTok le accesează și poate să le colecteze automat:
§ modelul dispozitivului, sistemul de operare, adresa IP
§ tiparul sau ritmurile de apăsare a tastelor
§ date privind conexiunea la Internet
§ rapoarte / loguri de performanță sau de eroare
§ locația aproximativă a dispozitivului pe baza indicatorilor oferiți de cartela SIM și adresa IP
§ conținut urmărit/vizionat/accesat de utilizator, durata și frecvența utilizării
§ relația cu ceilalți utilizatori, istoric căutare
§ cookies și informații de tracking
· Conform termenilor de utilizare (EULA/Terms of Use), ByteDance își rezervă dreptul de a folosi informațiile despre utilizator colectate de aplicația TikTok pentru a opera, furniza, dezvolta și îmbunătăți platforma și își rezervă dreptul de a partaja informațiile respective cu platforme și servicii terțe, spre exemplu:
o Autoritățile chineze
o Furnizori de servicii și alți parteneri ai ByteDance (e.g. data analytics, corporate transactions, copyright holders, advertisement, measureament and data etc.)
o Alți utilizatori și publicul larg
· Aplicația TikTok poate favoriza diseminarea în masă de conținut malițios (malware) prin alimentarea sistematică a utilizatorilor cu un anumit tip de conținut.
· TikTok are capabilitatea de a efectua depanare de la distanță asupra aplicației, inclusiv executarea de noi procese, oprirea de procese, jurnalizarea de activități pe dispozitiv.
· În prezent, conform informațiilor furnizate de ByteDance, datele utilizatorilor TikTok din Uniunea Europeană nu sunt stocate în UE.
Pe baza faptelor stabilite în exercitarea competențelor sale, DNSC a concluzionat că descărcarea, instalarea și utilizarea aplicației software TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România constituie o amenințare cibernetică de nivel ridicat și cu o probabilitate de materializare ridicată.
Prin urmare, în virtutea competențelor sale definite prin OUG 104/2021 art. 5 lit. b) pct. 4), DNSC emite următoarele recomandări către conducătorii autorităților și instituțiilor publice din România, cu privire la aplicația software TikTok, serviciul de rețele de socializare sociale TikTok sau orice aplicație sau serviciu succesor al TikTok, dezvoltat sau furnizat de ByteDance Limited sau de o entitate deținută de ByteDance Limited:
· Identificarea descărcării, instalării și utilizării TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale instituției.
· Eliminarea aplicației TikTok deja instalate pe sistemele informatice de serviciu ale instituției.
· Interzicerea descărcării, instalării și utilizării TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale instituției.
· Excluderea oricăror proceduri, politici, clauze sau instrucțiuni interne ce prevăd sau permit descărcarea, instalarea sau utilizarea TikTok pe sistemele informatice de serviciu.
DNSC recomandă tuturor autorităților și instituțiilor publice din România implementarea imediată a tuturor măsurilor de mai sus, în vederea limitării riscurilor de securitate cibernetică cauzate de aplicația software TikTok.
Telefon 1911
#DNSC #cybersecurity #awareness
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bogdan Calehari: În Franța a intrat în vigoare programul EVARS. De luni, Franța a legalizat pedofilia!

Încercare disperată de intimidare la adresa televiziunii Realitatea PLUS. Procurorul soroșist Marius Iacob ar dori să o citeze pe Anca Alexandrescu la Parchet

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene: Medicii care au recomandat vaccinarea anti-COVID sunt responsabili civil și penal pentru consecințe - DOCUMENT

BREAKING: CCR A INVALIDAT CANDIDATURA LUI GEORGESCU! Mobilizare în toată țara pentru Călin Georgescu: românii s-au strâns la CCR. Forțele de ordine în zonă, triplate. Dispozitiv uriaș al Jandarmeriei, ca pe vremea Miliției lui Ceaușescu - VIDEO LIVE

Kievul tocmai a aruncat în aer Negocierile de Pace – România, în pericol maxim!

Ce riscă România dacă SUA și alte state nu ar recunoaște alegerile din mai
Recomandările noastre

Elefanții, porcul spinos și lebăda neagră

Călin Georgescu după interzicerea lui de către CCR: Ați avut ocazia să vedeți iadul: nu suntem liberi nici în România, nici în Europa. Rămâneți în credință. Vă mulțumesc, a fost o onoare sa fim împreună în această chemare istorică! - DISCURSUL INTEGRAL

ALERTĂ: BEC A RESPINS CANDIDATURA LUI GEORGESCU! Românii în stradă pentru Călin Georgescu: Se strigă HOȚII! Intervin SCUTIERII ca în '89. JANDARMII DAU CU GAZ! Elon Musk: O NEBUNIE! Democrația a murit în România!

Generalul Radu Theodoru aruncă o nouă BOMBĂ* - Sediul Comandamentului Vlad Țepeș e obținut de la SRI de fondatorul asociației, generalul SIE (r) Ștefan Mateescu, acum acuzat de DIICOT pentru ”lovitură de stat” - VIDEO EXCLUSIV
Secțiuni: Eveniment Prima pagină Știri
Subiecte: nocivitatea retelei TikTok
Organizații: TikTok
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)