ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Etnologul Gheorghiță Ciocioi ne informează asupra unei vești triste: Doina Dumitrescu, soția academicianului Sorin Dumitrescu, a plecat pe neașteptate.

„Doina Dumitrescu a însemnat, alături de artistul Sorin Dumitrescu, pentru cei mai mulți dintre noi, omul readucerii creștinismului în cetate la începutul anilor '90. După decenii de prigonire a lui în noaptea comunistă. Venea dintr-o generație a prieteniilor trainice între artiști, poeți, scriitori... Ar fi îndeajuns să-l amintim doar pe Nichita Stănescu. Se vor adăuga, în anii '80, rodnicele întâlniri pe cale ale Doinei și ale lui Sorin Dumitrescu cu Nicolae Steindhardt și părintele Constantin Galeriu (librăria Anastasia poartă, de altfel, de ani buni, numele marelui propovăduitor creștin al Bucureștilor). Grafician de marcă, lucrările Doinei Dumitrescu le puteai întâlni, înainte de 1989, în mai multe reviste ale elitei culturale bucureștene. Amprenta sa creștină era una inconfundabilă. Regăsită ulterior și la Editura Anastasia, „fiica de suflet" a soților Dumitrescu. Sobrietate, adâncimi creștine. Totul exprimat cu căldură și temeinice ardelenească (Doina Dumitrescu e născută la Cugir).

Doar cine nu știe ce a însemnat Anastasia în primul deceniu de după 1990 în lumea editorială românească nu ar putea evalua fenomenul...

Am pășit adeseori pragul Editurii și Librăriei Anastasia, fiind nelipsit, de asemenea, de la „Serile Darvari". Cu Doina Dumitrescu m-am întâlnit însă nu doar la evenimente. Locuind în același cartier, ne intersectam nu de puține ori drumurile.

Acum, a plecat... Ne va rămâne în inimi multora pentru totdeauna. Un nume inconfundabil: Doina Dumitrescu...”

Trupul ei neînsuflețit a fost depus azi pentru prohodire la biserica Popa Soare, la ora 12:00. După slujbă, convoiul s-a îndreptat spre Cugir (Alba), unde va avea loc înmormântarea.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Redacția transmite condoleanțe profesorului Sorin Dumitrescu.