ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 18.000 de documente, din 704 dosare ale arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice, sunt disponibile online AICI, transmite Basilica. Între acestea redactorii ActiveNews au descoperit și doua Dosare ale Mănăstirii Văcărești (foto sus), din care redăm mai jos o filă semnată de Nicolae Iorga și adresata la fel de cunoscutului inginer Emil Pragher.

Documentele pot fi descărcate sub forma unui fișier PDF, compus din conținutul integral al unui dosar, dar pot fi vizualizate și sub forma unor albume ușor de răsfoit, cu posibilitatea deschiderii fiecărei pagini din dosar.

A doua parte din arhiva deja scanată, peste 23.000 de documente, urmează să fie accesibilă din luna ianuarie a anului 2021.

Proiectul de scanare și digitizare, derulat în perioada 2019-2020, a avut ca obiectiv conservarea, protejarea, valorificarea uneia dintre cele mai importante arhive istorice din România și, în același timp, accesibilizarea informațiilor pentru categoriile de public interesate în mod special de informația istorică despre patrimoniul imobil – specialiști, studenți, cercetători ai unor domenii conexe, publicul larg pasionat, se menționează în comunicatul de presă.

Arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice conține peste 120.000 de documente strânse de-a lungul celor 55 de ani de activitate (1892-1948).

Cele mai vechi materialele documentare din arhiva Comisiunii, existente astăzi la Institutul Național al Patrimoniului, datează din 1921. Comisiunea Monumentelor Istorice a fost înființată prin decretul regal nr. 3658, în noiembrie 1892. A fost desființată după cutremurul din 1977 și reînființată în anul 1990.