ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bogdan Licu, Procurorul General interimar, a anunțat că Dosarul revoluției a fost redeschis. Licu susține că închiderea acestora de către procurorii militari a fost "neteimeinică și nelegală".

Bogdan Licu a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul Revoluției, care fusese clasat pe 14 octombrie 2015 de Parchetul Militar.

"Am decis această măsură deoarece am observat că au fost cercetari incomplete, date și documente esențiale, aspecte care au dus la decizii eronate și la o greșita încadrare juridică. În acest mod, rezulta că nu a existat o recuperare referitoare la aspectele faptelor din decembrie 1989. Desi SRI a întocmit un document amplu, acesta nu se gasește în dosarul urmăririi penale. De asemenea, nu au fost făcute demersuri în vederea scoaterii unor arhive de la MaPN. Spre exemplu, în cele mai multe dintre cazurile de deces al unor persoane nu s-au făcut autopsii. Nu a fost recuperată muniția cu care s-a tras. Puținele expertize balistice au scos la iveala doar muniția și tipul de arma folosite, dar nu și persoanele care au tras", a  declarat Licu.

Evenimentele din decembrie 1989 au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări și reținerea a 924 de persoane.

Asociația 21 Decembrie și peste 100 de victime și urmași ai celor care au avut de suferit în decembrie 1989 au atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia procurorilor militari de închidere a dosarului. Pe 22 ianuarie 2016, judecătorii de la instanța supremă au respins plângerea depusă de Asociația 21 Decembrie 1989, însă alte zeci de plângeri asemănătoare se aflau pe rolul instanței.