ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele Mitropolit Visarion Puiu, editia a XXV-a, 23-27 februarie 2021. Joi, 25 februarie 2021, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, Sfânta Liturghie si parastas pentru mitropolitul Visarion Puiu. După amiază au continuat manifestările la muzeul de istorie Roman: simpozion, lansare de carte, prezentarea revistei Asociației Visarion Puiu, Valori Perene nr 7, expoziția foto-documentară. Ieri am marcat a doua zi a manifestărilor cultural religioase dedicate mitropolitului Visarion Puiu, la Mănăstirea Neamț. Popas la Seminarul teologic "Veniamin Costachi", întâlnire cu profesorii și elevii, evocări, lansare de carte, prezentarea revistei Asociației Visarion Puiu, Valori Perene nr 7. Înmânarea de mape, diplome, plachete aniversare la cea de-a XXV -a ediție consecutivă. Popas la casa memorială Visarion Puiu de la Vovidenia. Slujbă de pomenire la gropnita mânăstirii Neamț unde se păstrează piatra funerară a mitropolitul Visarion Puiu. Agapa creștină la staretia mănăstirii. Înmânare de diplome, plachete aniversare. Donatie către staretia a unui portret in mozaic al mitropolitului Visarion Puiu, realizat de prof.Pascu Ioan. Zilele Visarion Puiu  au debutat la Bălți, în Republica Moldova. La Biserica Nașterea Domnului din oraș a fost oficiată o slujbă de pomenire, de catre PS EPISCOP ANTONIE de Bălți, înconjurat de preoții Eparhiei. Apoi am facut un popas la Catedrala Episcopală Sf.Imparati Constantin si Elena unde am facut o rugăciune și am depus flori la bustul ierarhului ctitor. In continuare am participat la sesiunea de comunicari: "VISARION PUIU, ctitor al românismului din Bălți". Am lansat lucrarea: Corespondența mitropolitului Visarion Puiu cu Don Giovanni Calabria, apărută recent la Chișinău. Am prezentat ultimul nr al revistei Asociației Visarion Puiu, Valori Perene, nr 7. Cu acest prilej am înmânat mape, diplome, plachete omagiale celor care s.au implicat în această frumoasă lucrare cultural religioasă

DREPTUL LA NEUITARE… 75 de ani de la condamnarea la moarte a mitropolitului Visarion Puiu – 21 februarie 1946, Tribunalul Poporului, București

 

 

Imediat după instaurarea regimului comunist la noi în țară, în luna mai 1945 a fost înființat așa zisul „Tribunal al Poporului” din București, având menirea să depisteze și să condamne persoanele care au uneltit împotriva intereselor statului român, considerate vinovate pentru dezastrul țării. S-a întocmit atunci un tabel cu 302 (vinovați) inculpați. La numărul curent 293 era trecut Mitropolitul Visarion Puiu, șeful Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria ( 1942-1943). Persoanele incriminate erau grupate în așa-numite loturi, iar Visarion Puiu făcea parte din lotul 11. Capetele de acuzare erau următoarele: „Fac parte din coloana a V-a germană din România, care prin grai, prin scris, prin acțiune personală au subjugat țara Germaniei hitleriste din punct de vedere ideologic, politic, militar, economic și financiar, au declarat și susținut războiul împotriva URSS, au semănat și cultivat ura contra popoarelor conlocuitoare din România”. Actul de învinuire cuprindea 46 de file pentru toate cele 11 persoane; la 19 februarie 1946 Consiliul de Miniștri l-a aprobat, hotărând sesizarea Tribunalului Poporului, spre judecare. A urmat chemarea în judecată, pe 20 februarie, prin citație publicată în „Monitorul Oficial”, ziarul „Scânteia” și prin comunicate difuzate la postul național de radio. În ziua stabilită a avut loc procesul, Visarion Puiu fiind judecat în lipsă. Plecase din țară încă din august 1944 și se afla atunci în Italia, fiind găzduit de Mănăstirea Maguzzano (lângă Verona).

Sentința s-a pronunțat în ziua de 21 februarie 1946 (Hot. Nr.11), în ședința publică: „Acuzatul Visarion Puiu, fost Mitropolit al Odessei, este acuzat de dezastrul țării prin săvârșirea crimei de război prevăzută de art. 2, lit. J și pedepsită de alin. 3 din Legea 312/1945. De aceea este condamnat să sufere pedeapsa cu moartea”.

Visarion Puiu a deschis lista clericilor stigmatizați de regimul comunist ateu, fiind unicul ierarh român condamnat la moarte de comuniști.

Pomenirea lui în fiecare an la finele lunii februarie, în cadrul unor ample manifestări cultural-religioase intitulate „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, este un act de recunoștință, de prețuire a posterității, dar și o încercare a noastră de a-l reașeza acolo unde-i este locul în istorie, lângă marii bărbați ai acestui neam și nu în rândul „criminalilor de război”.

Veșnică să fie pomenirea lui din neam în neam! 

Pr. Dr. Aurel Florin Țuscanu, Președinte al Asociației „Visarion Puiu”

Citiți și Condamnarea la moarte a Mitropolitului Visarion Puiu. FOTOGRAFII DE ARHIVĂ

VIDEO TRINITAS TV: