ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalista Sorina Matei a reacționat după dezvăluirile recente făcute de site-ul luju.ro în care se vorbește despre întâlnirile de taină ale #rezist în care se consumă droguri. Lumea Justiției  a prezentat chiar o înregistrare audio de la una din aceste întâlniri, în care liderul Florin Bădiță apare explicând cum se fac dozajele, gramajele pentru astfel de țigări. În opnia jurnalistei, DIICOT are obligația legală de a se sesiza din oficiu în cazul mărturiilor publice privind consumul de droguri și alte operațiuni ilicite de către persoane care au legătură cu organizațiile #Rezist și #Corupția Ucide.

”În urma aparițiilor în spațiul public a unor date și mărturii, filmate, privind consum, distribuție și deținere de droguri și alte operațiuni la fel de ilicite în cazul unor persoane în relaționare cu organizațiile #Rezist și #Corupția Ucide, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România are chiar OBLIGAȚIA legală, nu numai dreptul, de a se sesiza din oficiu, având în vedere că totul intră în aria sa legală de competență și se încadrează pe prevederile legii 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, lege cu prevederi clare aflate în vigoare.

Aici nu e vorba de abordări, tabere, păreri, polarizări, cine ne place și cine nu, nu e vorba de politică sau cine mai știe de ce. Aici e vorba clar și indubitabil de lege și de respectarea și aplicarea ei în România. Totul în relaționare directă cu societatea și cu un fenomen periculos: drogurile.
Sesizarea din oficiu a DIICOT reprezintă modalitatea de sesizare internă a unei structuri de parchet și constă în posibilitatea (dreptul și obligația) organului de urmărire penală de a se sesiza din oficiu, adică din proprie inițiativă, ori de câte ori află, pe altă cale decât prin denunț sau plângere, că s-a săvârșit o infracțiune. Iar în acest caz există suspiciuni rezonabile, probe publice, mărturii video filmate, fotografii, toate constând în probațiune admisă în continuare atât de procedura penală cât și de instanțe.

Nu este posibil, nici admis și nici acceptabil ca în societatea românească, în democrație și într-un stat care se respectă atât legea cât și drepturile și libertățile oamenilor, figuri cunoscute din aceste organizații, figuri cunoscute din presă sau publice, persoane foarte active în societatea românească și în fața publicului românesc – majoritatea care perorează în numele legii și Justiției, vedem acum, câlcându-le în picioare, nu este permis să se ocupe și să existe măcar suspiciunea că se ocupă cu traficul, producerea, fabricarea, prepararea, experimentarea, oferirea, punerea în vânzare, distribuirea, livrarea, procurarea, cumpărarea , deținerea, punerea la dispoziție cu știință de locuri amenajate sau locuințe, cu consumul ilicit de droguri și de alte operațiuni ilicite în legătură cu asemenea substanțe.

Nu este posibil să existe suspiciunea rezonabilă la nivel public, să existe mărturii publice că se săvârseasc asemenea fapte iar persoanele care fac asta să nu fie sancționate penal, având în vedere că legea este clară, este valabilă, este una pentru toți, iar în România legislația în vigoare intezice totul în legătură directă cu drogurile, substanțele interzise și stupefiantele, sancțiunile fiind cu amendă sau închisosarea în această țară.

În cazul folosirii conturilor de Facebook, baza cu 140.000 de conturi de Facebook, există la fel posibilitatea autosesizării din de către Autoritatea de Protecție a Datelor cu Caracter Personal care, la rândul ei, poate sesiza justiția. În cazul presupuselor semnături false ale unui partid sau organizație politică, în cazul unor demersuri politice, există de asemenea mărturii publice, și totul este de competența Parchetului General.

În România, toți cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și discriminări iar nimeni nu este mai presus de lege. Asta scrie în legea fundamentală a statului român care nu este o hârtie ce poate fi aruncată la coș de nimeni, ci are mereu o valoare, însemnătate și importanță primordială, pe cât de funcțională pe atât de aplicabilă”, a scris Sorina Matei pe pagina de socializare.