ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Știrea săptămânii trecute, imediat după ziua națională a României, a fost că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că fostul președinte al României, Ion Iliescu, poate fi anchetat penal în Dosarul Mineriadei pentru crime împotriva umanității. Faptele din perioada 13-15 iunie 1990 vizează moartea a patru persoane și vătămarea alteia, arată decizia instanței supreme, citată de EVZ.ro

ICCJ a hotărât joi, 2 decembrie, după mai multe decizii contradictorii, redeschiderea Dosarului Mineriadei din 1990, în care au fost trimiși în judecată fostul președinte Ion Iliescu, Petre Roman (premier în 1990) și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, precum și infirmarea rezoluției de neîncepere a urmăririi penale în cazul fostului președinte Ion Iliescu.

Dosarul Mineriadei: Ion Iliescu poate fi anchetat penal

Fostul președinte poate fi, astfel, anchetat penal pentru crime împotriva umanității, în legătură cu evenimentele ce au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 (înăbușirea protestului studențesc de mineri, instigați de noua putere n.r.), care au condus la moarte violentă a patru persoane și vătămarea alteia. Ancheta penală va fi reluată la Parchetul Militar.

Decizia ÎCCJ vine în contextul în care procurorii au cerut infirmarea unei rezoluții date de procurorul general din 2009, Laura Codruța Kovesi, prin care Ion Iliescu era scos de sub urmărire penală în Dosarul Mineriadei (la împlinirea a 20 de ani de la Revoluție și a 19 ani de la Mineriadă, n.r.).

Decizia ICCJ – Redeschiderea Dosarului Mineriadei

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. În temeiul art. 335 alin. (4) și alin. (41) Cod procedură penală, constată legalitatea și temeinicia ordonanței nr. 65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluției de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10/10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică și redeschiderea urmăririi penale în cauză. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție -Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie, 2021”, se arată în soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție, citate de Evenimentul Zilei