ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lăcașurile de cult, mai ales în situația de constrângere bugetară actuală, apreciind că este importantă implicarea credincioșilor și a autorităților locale în investițiile pentru biserici.

"Lăcașurile de cult nu au alocare bugetară în bugetul de stat, pe de o parte pentru că avem alocări pentru culte și cheltuielile cu salariile în urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact și pe partea de culte, pe de altă parte faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investițiile care se fac în lăcașuri de cult nu sunt importante, dar cred că aici e importantă implicarea enoriașilor, a credincioșilor și a autorităților locale", a spus premierul, preluat de Mediafax.

Declarația vine pe fondul unei discuții telefonice avute săptamâna trecută de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, cu premierul Cioloș, în care acesta din urmă a asigurat că va finanța proiectele de investiții importante ale BOR și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare, "în funcție de posibilități", pentru lăcașele de cult în construcție.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Dacian Cioloș a precizat că a simțit o tensiune a societății în discuțiile din ultimele zile despre finanțarea sau nefinanțarea lăcașurilor de cult de la bugetul de stat: "Am trăit sentimentul în aceste zile, când au fost discuțiile legate de finanțarea sau nu a lăcașurilor de cult, dincolo de justificarea sau nu a implicării bugetului public, am simțit și o tensiune foarte mare în societate legată de aceste lucruri. Cred că împreună trebuie să vedem cum facem să depășim aceste tensiuni și aceste conflicte din societate, care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred că, în felul acesta, putem să ne clarificăm lucrurile, să ne limpezim principiile și valorile pe care vrem să cheltuim inclusiv banul public și nu cred că în felul acesta putem să ajungem la o stare de încredere în noi și în ceea ce putem face".

Pe 5 decembrie, când a oficiat slujba de sfințire a capelei Penitenciarului Jilava, Patriarhul Daniel a declara: "Noi am spus de mai multe ori că suntem de acord, nu numai să impoziteze veniturile, ci și să renunțăm la salariile de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăți. Deci nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donații date Bisericii în mod liber. Și atunci, când se face acest echilibru, nu mai avem nevoie de salarii de la stat și de celelalte".