ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Coloș a anunțat măsuri de ultimă oră luate de Guvern după ce 50 de spitale din România au foolosit dezinfectanți diluați.

”Am trecut în revistă măsurile care au fost luate în ultimele 24 de ore. Se acționează pe două piste. Una, ancheta penală. A doua, am cerut conducerii Ministerului să declanșeze și o anchetă administrativă pentru a redobândi încrederea în calitatea produselor folosite la dezinfecție la spitale. Vom testa concentrația, biocidele, dar și eficacitatea lor. Mâine, eșantioanele din cele 50 de spitale cu probleme, vor fi duse la ICECHIM pentru a face analize. Miercuri, vom avea primele rezultate din aceste teste. Apoi, vom continua testele și pentru celelalte spitale.
Am constatat o problema legislativa in privinta monitorizarii si verificarii biocidelor. Miercuri am cerut Ministerului Sănătății sa vină cu un proiect de modificare a HG prin care să creștem exigența acestui control.”, a spus Dacian Cioloș, citat de stiripesurse.ro.
 
Premierul susține și că dincolo de aceste teste de concentrație este nevoie și de teste de eficacitate. "Am constatat cu surprindere că nu avem laboratoare publice acreditate în România care să facă acest teste. Existaă doar unele private ale companiilor care produc acești dezinfectanți. Există două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare. Am cerut ca aceste procese să fie grăbite", a subliniat Dacian Cioloș.
 
Lista spitalelor unde pentru dezinfecție s-au folosit substanțe cu efect cam cât apa de ploaie a fost făcută, în sfârșit publică, de Ministerul Sănătății. Asta deși ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu susținea că nu este nevoie de o astfel de listă, deoarece a luat toate măsurile administrative pentru ca situația să revină la normal. În 4 dintre cele 50 de spitale de pe listă au fost tratate victime ale tragediei din clubul Colectiv.