ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Dacian Cioloș, co-președintele USR-PLUS și secretar general al Renew Europe, a declarat că este de acord cu impozitarea bisericilor din România, motivând că orice activitate care aduce profit trebuie impozitată.

„Activitățile economice (n.r. – era vorba despre profitul economic al bisericilor din diverse activități) care aduc profit ar trebui să intre în același regim ca la alte activități. La restul nu știu pentru că sunt și alte aspecte și detalii sau activități. Orice activitate care realizează profit ar trebui impozitată. Sigur, sunt și organizații care își duc banii spre chestiuni sociale. Apoi, dincolo de asta, există și la Biserică: trebuie văzut unde se duc banii”, susține Dacian Cioloș, potrivit România TV

El e de acord, însă, că o opinie finală, în detaliu, pe acest subiect ar trebui să o aibă cei care cunosc foarte bine domeniul. 

Or, potrivit Legii Cultelor, statul încurajează sprijinul acordat de cetățeni cultelor prin deduceri din impozitul pe venit și prin acordarea de facilități fiscale, iar veniturile provenite din valorificarea obiectelor produse de culte nu se impozitează. 

Articolul 10, pct. 3: Statul promovează sprijinul acordat de cetățeni cultelor prin deduceri din impozitul pe venit și încurajează sponsorizările către culte, în condițiile legii.

Articolul 11: Sprijinul statului constă și în acordarea de facilități fiscale, în condițiile legii.

Articolul 29, pct. 1: Cultele au dreptul exclusiv de a produce și valorifica obiectele și bunurile necesare activității de cult, în condițiile legii.