ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefii NATO se tem că forțele militare ale Marii Britanii sunt atât de suprasolicitate încât nu sunt apte să se afle în prima linie de apărare împotriva Rusiei, susțin sursele pentru Daily Mail.

Marea Britanie urmează să preia conducerea forței de reacție rapidă a NATO de la Germania la sfârșitul anului.
 
Dar rapoartele din presa germană, susținute de surse din Ministerul britanic al Apărării, susțin că NATO a cerut Berlinului să rămână la conducere încă un an, deoarece Marea Britanie nu poate renunța la cei 5.000 de oameni necesari.

O sursă din cadrul Ministerului Apărării a declarat: "Există probleme serioase legate de lipsa muniției și a altor echipamente, care se datorează parțial subutilizării cheltuielilor - dar și din cauza cantității de muniție și a altor muniții pe care le furnizăm Ucrainei.”

„Forțele noastre sunt, de asemenea, întinse din cauza măsurii în care antrenează forțele ucrainene”.

Afirmațiile vin pe fondul temerilor din ce în ce mai mari că Marea Britanie nu se va putea apăra dacă nu vor exista bani în plus pentru forțele armate în bugetul lui Jeremy Hunt de luna viitoare.

Ofițerii militari de rang înalt spun că țara se află în cea mai slabă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial.
 
Armata este cea mai mică din ultimele patru secole, în timp ce Marina Regală este mai puțin de jumătate din dimensiunea pe care o avea în momentul Războiului din Falklands din 1982.

Forța operațională comună NATO cu grad foarte ridicat de pregătire (VJTF) a fost înființată în 2014 ca "vârf de lance" - prima linie de apărare în cazul unui avans rusesc.

NATO afirmă că 'sarcina sa este de a fi gata în orice moment să răspundă imediat la crize majore'.

Responsabilitatea pentru această forță ar trebui să se rotească la fiecare an sau cam așa ceva. Franța a condus formațiunea anul trecut, când a fost desfășurată pentru prima dată, cu trupe trimise în România în februarie, în urma invaziei rusești din Ucraina, pentru a se apăra împotriva unor noi avansuri spre teritoriul NATO.

Afirmațiile privind solicitarea NATO ca Berlinul să își extindă comanda VJTF(forța de reacție rapidă a NATO) au fost publicate de Table.Media, o publicație germană foarte respectată care pregătește informări detaliate și la nivel înalt în domeniul apărării. Serviciul de informații a afirmat că NATO și-a exprimat îngrijorarea că Marea Britanie nu va putea prelua comanda unității până la termenul limită de 1 ianuarie 2024 și a întrebat în mod informal Bundeswehr - armata germană - dacă va continua să o conducă în locul ei în 2024.

Surse din cadrul Ministerului Apărării au recunoscut că nu era clar dacă Marea Britanie va putea să se lipsească de cei 5.000 de oameni, care trebuie să fie gata de desfășurare în termen de două până la cinci zile. În conformitate cu termenii acordului cu NATO, trupele nu pot fi "dublu activate", ceea ce înseamnă că acestea nu trebuie să lucreze la alte sarcini în timp ce acționează în acest rol.

Analistul în domeniul apărării Francis Tusa, care scrie în Mail on Sunday de astăzi, spune: "Armata britanică este distrusă. Nu are efectivul necesar pentru a se angaja timp de un an într-o misiune precum VJTF.”

„Resursele, numărul, pregătirea, echipamentul pur și simplu nu sunt acolo.”

„Pentru a acoperi lacunele, armata britanică încearcă să pretindă că o unitate poate fi cumva, simultan, "angajată" în mai multe sarcini sau misiuni.”