ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul USR, Dan Barna, a anunțat, joi seara, că sora sa a fost audiată în cadrul verificărilor deschise de căre Departamentul pentru Lupta Antifraudă la fosta sa firmă. Potrivit acestuia, verificările DLAF în ceea ce privește o parte din proiectele realizate de către fosta sa firmă sunt în curs de desfășurare.
 
„Dacă vorbim de DLAF, care s-a autosesizat în urma anchetei Rise (Rise Project, n.r.), o perioadă nu s-a mai întâmplat nimic. În momentul de față, știu că sunt verificări în curs și știu asta pentru că săptămâna trecută sora mea, fostele angajate de la croitoria respectivă unde a lucrat sora mea au fost invitate pentru audieri. Li s-au pus întrebările, oarecum firești: dacă au lucrat acolo, dacă au primit toate salariile, dacă au croit, ce-au croit, dacă au cusut rochii, șorțuri. Adică au fost întrebările de verificare. Mai multe instituții verifică activitatea mea anterioară în perioada aceasta. Inspecția Muncii a fost, a reverificat. Deci sunt verificări în curs. Eu am toată încrederea că în perioada următoare - sper să fie cât mai scurtă - se va ajunge la un final, pentru că sper să nu se repete secvența din campaniile anterioare”, a declarat Dan Barna, joi, la Europa FM.

Ancheta Rise Project în culisele proiectelor cu fonduri UE ale lui Dan Barna, construite sub pretextul „facerii de bine”

În 15 octombrie 2019, jurnaliștii de la Rise Project au scris că Dan Barna, șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, ”este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”. Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, au afirmat jurnaliștii care au prezentat o investigație privind câteva dintre proiectele cu fonduri UE supervizate de prezidențiabilul USR - Plus.

În 17 octombrie 2019, Departamentul de Luptă Antifraudă a anunțat că face verificări în legătură cu trei proiecte pe fonduri europene în care este implicat Dan Barna.

USR a afirmat, la momentul respectiv, că acestea au mai fost verificate de organismele intermediare și de autoritățile de management, "care nu au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură”.

Ulterior, Departamentul de Luptă Antifraudă a făcut precizări în cazul Dan Barna, afirmând că una dintre acțiunile de control vizând proiectele cu fonduri europene în care acesta a fost implicat a fost declanșată anterior anchetei Rise Project și a respins categoric ”orice asociere sau încercare de asociere a activității sale cu alte evenimente din spațiul public”, respectiv campania electorală.