ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

ACTUALIZARE : Dan Barna a declarat că, prin eliminarea adresei din cartea de identitate, „Societatea e mult mai mobilă”. Astfel, în opinia vicepremierului, „Identitatea nu este condiționată de locul rezidențial. Foarte mulți oameni nu ajung să voteze pentru că au un domiciliu în altă parte. Foarte puțini fac călătorie acasă ca să voteze. Am prezentat aseară argumentele în coaliție, au rămas să se gândească. Am deschis dezbaterea fiindcă din august vom avea acele modificări la cărțile de identitate (vor fi implementate cărțile electronice – n.r.).”, relatează Evenimentul Zilei.
 
„Identitatea nu trebuie să aibă nicio legătură cu locul unde un om locuiește. Asta nu înseamnă că omul nu mai are o adresă. Definiția identității persoanei nu trebuie condiționată de deținerea unei proprietăți. Când plătești taxe, impozite, ești trecut cu locul unde stai. Adresa este unul dintre elementele care poate lipsi din CI. Elementele definitorii vor fi – nume, prenume, data nașterii, CNP-ul”, a mai explicat Barna.
 
În argumentul său, liderul USR, a menționat exemplul celorlalte țări europene :”Celelalte țări se descurcă foarte bine și fără adresă pe cartea de identitate. Vorbim despre simplificări, nu complicații. Când au dispărut prenumele părinților de pe cartea de identitate, s-a întâmplat ceva? Scoatem o informație de care nu e neapărat nevoie – lucrurile devin mai simple, nu mai complicate”.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: La finalul ședinței Biroului Național al USR PLUS, Barna a ținut să facă o precizare importantă despre identitatea persoanei. Folosind pretextul că în marea majoritate a țărilor, domiciliul nu reprezintă o componentă obligatorie a cardului de identitate, copreședintele USR PLUS a declarat:

„Asta vrem și noi, să nu mai fie condiționată existența domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate, deci elementele definitorii ale identității să nu mai cuprindă și domiciliul. Că poate să aibă și un efect electoral, asta urmează să vedem în reglementare. Oricum, vor fi tot așa, liste de oameni care locuiesc… Primăria are domiciliul cetățenilor. Acelea nu dispar…(…) În momentul în care depui documentele pentru cartea de identitate, să nu mai fie necesară și acea dovadă a adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cu care ești înregistrat în celelalte documente ale primăriei, ale autorităților locale”, potrivit Economica.net.

„Un alt element important pe care îl vom discuta la coaliție și îl vom propune colegilor noștri este acela de a nu mai avea, cum e situația foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliu pe cartea de identitate, de a desface această legătură, cumva artificială, în care identitatea omului este condiționată de existența domiciliului pe cartea de identitate, pentru că asta ar permite și o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”, a mai spus Barna în cadrul uunei conferințe de presă la Palatul Parlamentului.