ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


USR își liniștește simpatizanții care fumează marijuana sau consumă droguri, anunțându-i că pedepsele nu se măresc, ci rămân aceleași.Mai mult, liderul USR, Dan Barna, anunță că formațiunea pe care o conduce va promova o lege prin care să fie eliminate pedepsele penale pentru consumul de droguri.

Partidul lui Dan Barna a făcut o serie de precizări despre proiectul votat, miercuri, în Parlament. Potrivit USR, proiectul inițiat de o deputată a partidului nu crește pedepsele pentru cei care dețin droguri pentru consum propriu, ci doar pentru cultivarea, producerea, deținerea, vânzarea sau alte operațiuni privind circulația drogurilor.
 
Într-o postare pe Facebook, Barna spune că problema nu este consumul de droguri, ci traficul de mare risc.

„Poziția mea personală exprimată în mai multe rânduri dar și poziția USR este că accentul trebuie pus pe combaterea traficului de droguri de mare risc, pe informare și pe sprijin pentru cei dependenți. În niciun caz, criminalizarea consumului nu este o soluție la problema consumului de droguri. Bunele practici ale unor state cu reglementări moderne în abordarea fenomenului precum Canada sau California sau state europene trebuie să constituie baza de plecare pentru definirea cadrului adecvat. Criminalizarea consumului de droguri nu face decât să vulnerabilizeze suplimentar pe cei aflați în situații de dependență”, scrie președintele USR, Dan Barna. 

Liderul USR adaugă că partidul său „va susține un proiect de lege prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu”.
 
Potrivit proiectului legislativ inițiat de deputata Lavinia Cosma și adoptat de Parlament, pedeapsa cu închisoare pentru deținerea sau vânzarea de droguri s-a majorat până la 10 ani, în vreme ce legea în vigoare prevede pedepse până la șapte ani. Pe această temă, paginile de socializare s-au umplut de comentarii acide la adresa USR.