ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul USR, Dan Barna, are planuri mari cu puterea legislativă a statului român, prima putere în stat. Barna a făcut  o declarație demnă de un dictator, prin care își devoalează planurile în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale.

Barna a anunțat la Realitatea TV că vrea ca primul act în calitate de președinte să fie dizolvarea Parlamentului, instituție reprezentativă penturu democrație și unica autoritate legiuitoare a României.    

„Pentru asta este pactul pentru anticipate pe care l-am propus azi. Trebuie să ieșim din această criză. Eu mi-aș dori ca primul meu act de președinte să fie dizolvarea Parlamentului. Asta este cea mai rapidă modalitate. Lucrurile sunt simple. În 30 de ani nu a fost nicicând o oportunitate mai mare de anticipate ca în acest context. Noi am propus azi un pact în care spunem să picăm Guvernul. Semnăm, facem moțiune. În momentul în care a picat Guvernul calea spre anticipate e deschisă. Președintele poate face două nominalizări formale în 60 de zile, le respingem, apoi următorul președinte poate să dizolve Parlamentul”, a spus Dan Barna, la Realitatea TV.

Alianța USR PLUS a propus un pact politic pentru declanșarea alegerilor anticipate odată cu cele locale, convinși fiind că este soluția care ar putea scoate România din criza produsă guvernul Dăncilă.

Cum poate fi dizolvat Parlamentul, articolul 89 din Constitutia României

Potrivit Constituției României, președintele poate dizolva Parlamentul „după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare (...) dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitari de investitură”.

Constituția mai prevede că, în cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată și nu poate fi dizolvat „în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență”.