Liderul USR, Dan Barna, are planuri mari cu puterea legislativă a statului român, prima putere în stat. Barna a făcut  o declarație demnă de un dictator, prin care își devoalează planurile în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale.

Barna a anunțat la Realitatea TV că vrea ca primul act în calitate de președinte să fie dizolvarea Parlamentului, instituție reprezentativă penturu democrație și unica autoritate legiuitoare a României.    

„Pentru asta este pactul pentru anticipate pe care l-am propus azi. Trebuie să ieșim din această criză. Eu mi-aș dori ca primul meu act de președinte să fie dizolvarea Parlamentului. Asta este cea mai rapidă modalitate. Lucrurile sunt simple. În 30 de ani nu a fost nicicând o oportunitate mai mare de anticipate ca în acest context. Noi am propus azi un pact în care spunem să picăm Guvernul. Semnăm, facem moțiune. În momentul în care a picat Guvernul calea spre anticipate e deschisă. Președintele poate face două nominalizări formale în 60 de zile, le respingem, apoi următorul președinte poate să dizolve Parlamentul”, a spus Dan Barna, la Realitatea TV.

Alianța USR PLUS a propus un pact politic pentru declanșarea alegerilor anticipate odată cu cele locale, convinși fiind că este soluția care ar putea scoate România din criza produsă guvernul Dăncilă.

Cum poate fi dizolvat Parlamentul, articolul 89 din Constitutia României

Potrivit Constituției României, președintele poate dizolva Parlamentul „după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare (...) dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitari de investitură”.

Constituția mai prevede că, în cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată și nu poate fi dizolvat „în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews