ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am două vești : una proastă și una foarte proastă. Din păcate asta e situația la care s-a ajuns, fie din întâmplare, fie din conspirație. Nu avem încă toate datele necesare identificării ipotezei corecte și, de aceea, trebuie să ne facem întreaga judecată pe tărâmul nisipurilor mișcătoare ale unei fundații slabe. Evenimentele care se petrec sub ochii noștri, cu toate că sunt cât se poate de clare, ne tot aruncă ba într-o barcă, ba în cealaltă.

Să trecem însă la subiect.
 
Prima veste, cea prostă, e că am intrat în Schengen.
 
Ah, n-ați auzit nimic de la politicienii noștri. Oare de ce? Nu ăsta era dezideratul întregii clase politice? Ei bine, e un mic asterisc despre care nu v-am spus nimic: n-am intrat în Schengen-ul comercial, ci într-un alt Schengen, cel militar. Despre care toți politicienii tac mâlc.

Tratatul Schengen se referă la tranzitul liber al oamenilor și mărfurilor. Aici ni s-a spus pas din cauza ticăloșiei nemților și olandezilor. În schimb, exista o problemă în Tratatul Schengen deoarece el nu se extindea și asupra echipamentelor militare și a soldaților. De aceea americanii se plângeau că este nevoie de tot felul de hârțogăraie pentru transportul de echipamente între țări aliate. 

Ei bine, acum treburile s-au schimbat. UE e pe cale să încheie o convenție cu Anglia și cu SUA care să permită liberul tranzit al echipamentelor și personalului militar. De ce este aceasta o veste proastă? Deoarece din acest nou Schengen fac parte și țări extracomunitare. Spre exemplu Moldova, Ucraina, Macedonia, Muntenegru, Albania s.a.m.d. Introducerea Balcanilor de Vest va strânge Serbia ca într-o menghină, forțând ruperea Kosovo. E o altă tragedie de care va avea parte mult încercatul popor sârb.  Pentru noi e o adevărată nebunie deoarece se creează un culoar Grecia-Bulgaria-România care de aici se bifurcă ori Spre Republica Moldova, ori direct spre vestul sau spre sudul Ucrainei. Este un fel de extindere a NATO printr-o chichiță care permite libera trecere.

De fapt, noua construcție militară este o adevărată declarație de război a alianței Americano-Europene împotriva Rusiei. Și iată că v-am dat cea de-a doua veste, cea extrem de proastă, anume că scenariul războiului nu a fost abandonat. De fapt se trece la un alt nivel, cel radical. Aud din surse avizate rusești că, într-o dezvoltare viitoare, SUA pregătește să arunce în luptă trupe românești și poloneze care, chipurile, ar fi trimise pentru „asigurarea ordinii” în Ucraina. Odată atacate, ar exista „precedentul” necesar activării articolului 5, adică al înarmării proștilor și al suportului „din spate”. României cică i s-ar fi alocat o misiune tranzitorie, de intrare prima dată în Republica Moldova pentru a o „ajuta” să-și apere integritatea teritorială. După care ar putea intra în sudul Ucrainei, tot pentru „protecție”. 

De partea cealaltă, rușii nu stau degeaba.
 
Înțeleg că au primit semnalul și, de aceea, cel mai probabil vor trimite o rachetă purtătoare de focoase nucleare multiple pe orbită. De asemenea, înțeleg că se fac pașii necesari apropierii terestre de principalii dușmani, ori cu submarine de atac, ori fizic, instalând baze militare în proximitatea dușmanilor. Pentru vestul Europei principalii candidați sunt algerienii, iar pentru continentul American Venezuela e clar un candidat de nădejde. 

E cât se poate de clar că ne ducem într-un setup exploziv. Europa nu e singura problemă. În Asia avem China cu Taiwanul și avem și inflamarea Coreei de Nord. Alianța ruso-iraniană este un fapt cunoscut. La fel de cunoscută este și alianța ruso-chineză, însă ea e pusă sub semnul întrebării de ceea ce va ieși de la G-20. Interesant este că Xi Jinping inițial anunțase că nu va participa, pentru ca acum să anunțe nu doar că va fi acolo, ci și că va avea o întââlnire cu Biden. Vedem ce va ieți din toate aceste evenimente.

Oricum, pentru a fi sincer, trebuie să vă spun că în continuare ceața este destul de groasă și nu știm exact ce ne rezervă viitorul.