ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Această criză prin care trecem poate avea și un rol terapeutic, învățându-i pe români să păstreze nu doar distanța socială unul față de altul, ci și o distanță sufletească față de clasa politică. Astfel, s-ar putea ca românii să se trezească definitiv și să înceapă să vadă, să coaguleze în țară o anumită stare de spirit, care să fie marcată de curaj, și-a exprimat dorința actorul și regizorul Dan Puric, într-un dialog avut în Joia Mare cu George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

„Trebuie să sesizăm un paradox: Această criză, cu toate nenorocirile inerente pe care le-a adus în toate registrele vieții, are și un caracter extraordinar, curativ. Are un caracter terapeutic la nivel sufletesc. Săracul român caută să se regăsească, iar lucrul acesta este cel mai important, pentru că el de 80 de ani nu se mai regăsește: sunt 50 de ani de comunism și 30 de ani de improvizație politică cu caracter criminal, în care el nu se poate regăsi. Trebuie să observăm următorul lucru, că se fac niște eforturi foarte mari ca acest popor român să fie scos din identitatea lui, din matca lui sufletească: la ce asistăm noi acuma, nu este numai un atac asupra sănătății noastre -pandemia asta este un fapt obiectiv, nimeni nu-l mai poate nega-, dar eu consider că este un atac dublu, e un război asupra noastră ca identitate culturală, ca identitate spirituală, și că există o imunitate biologică, iată, cu care încercăm să ne apărăm în fața virusului, dar mai există și o imunitate sufletească, prin care încercăm să ne apărăm în fața unui virus mai periculos, care e de tip ideologic, care este versatil, care este ascuns, care este pervers, care atacă și căruia trebuie să-i știm vectorul de transmisie. 

Așa cum, din punct de vedere epidemiologic, este absolut corect să păstrăm o distanță socială față de cealaltă persoană, ar trebui păstrată și o distanță sufletească față de clasa politică. Ar trebui să intrăm în carantină sufletească față de ei. Și în bilologie sunt două teorii: se zice că agentul patogen este totul și a fost un mare bacteriolog al nostru, Victor Babeș, care zicea că important este și terenul. Și, atunci, să ne gândim: poporul român este un teren inert, poți să faci cu el ce vrei, sau este un teren reactiv?

Cantitatea aceasta de minciună, de impostură, de fals care a fost vărsată prin mass-media oficială l-a adus pe om într-o stare de incertitudine. Ce să facă bietul român acuma? V-ați gândit că starea aceasta de incertitudine este pe mai multe planuri: dacă, din punct de vedere epidemiologic, este o mare incertitudine la nivel de specialiști, când unul spune să te speli pe mâini cu spirt și celălalt zice că nu este bine, când unul spune să folosești masca și celălalt spune că nu este bine, la nivel internațional, când bietul român, care nu s-a născut virusolog sau epidemiolog, vede lucrul ăsta, el intră într-o confuzie legitimă. Adăugați la lucrul acesta confuzia politică! (...)

Eu le-aș da niste premii, retrospectiv, la toți cei care, ani de zile, au dat în Institutul Cantacuzino, ei dând în centura de sănătate a poporului român. S-a dat și în corpul medical care, săracii, iată că sunt în prima linie și sunt cei mai sacrificați. De ce nu, dacă ăsta este sistemul? În sistemul românesc, de 30 de ani se premiază impostura, criminalitatea...

Știți ce s-a distrus în România? S-a distrus și filiația în cercetare. Realizați că suntem în țara în care, în 1887, la 10 ani după Independență, Victor Babeș făcea primul Institut de Patologie și Bacteriologie? Victor Babeș n-avea nici 30 de ani când a scris primul Tratat de Bacteriologie din lume. Vă dați seama că suntem în țara în care Ștefan S. Nicolau a făcut prima catedră de inframicrobiologie, și asta sub comuniști, în 1947? Vă dați seama ce au distrus ăștia? Dacă România astăzi -vorbim acuma în registrul epidemiologic- ar fi avut Institutul Cantacuzino, care funcționa cu o forță extraordinară, noi poate că am fi scos remediul pentru așa ceva. Gândiți-vă că au fost minți românești în medicină care au punctat, la nivel de universalitate, fantastic!

Și ce te faci cu acest spațiu politic care, timp de 30 de ani, a distrus acest institut? Dar institutul era bariera de sănătate, însă acești indivizi au distrus și bariera de sănătate spirituală a poporului român. De ce ne mai puteam noi agăța în ultima perioadă? De Familie și de Biserică. Iar lucrurile acestea au fost atacate. Noi astăzi suntem într-un arest la domiciliu, mai multe persoane arestate: suntem în primul rând în carantină, care este normală, dar pe urmă ești arestat din punct de vedere social, este arestat și creștinul din noi! Ei au uitat că ființa umană, și mai ales cea a românului, nu-i numai omul social, este și ființă religioasă, este ființă liturgică. Românului dacă îi iei această ființă liturgică îl distrugi. (...)

Care sunt consecințele, domnilor miniștri, care în ani de zile ați distrus Institutul Cantacuzino, unde sunt oameni excepționali? Știți că noi, în perioada gripei aviare, am făcut vaccinul și s-a refuzat și l-au luat din străinătate, pentru că fac afaceri? 

Gândiți-vă că, sub pretextul pandemiei, astăzi în România se fac niște mișculații politice de cea mai joasă speță! Vi se pare normal ca, acuma, când suntem toți într-o criză economică, socială și, mai mult decât orice, într-o cumplită criză sufletească, ei să se ocupe cu votarea legii educației sexuale la copii (minori). Asta este bombă cu efect întârziat. Acești copii vor ieși mutilați sufletește. S-a dat o altă lege cu majorarea 100% a salariilor celor care se ocupă de minorități naționale, în contextul în care majoritatea națională suferă. N-am nimic împotrivă, deoarece coexistăm cu acești oameni și trebuie să fim dimpreună laolaltă, dar ca să vezi impostura... 

Deci vaccinul, obligatoriu, este o chestie de minimă igienă care trebuie făcut. În clipa în care pe plan mondial au apărut suspiciuni, o cazuistică înfiorătoare, cu poliomielită, cu Alzeimer, cu probleme locomotorii, cu autism, care au fost sesizate de specialiști, de epidemiologi, de mari doctori, în clipa în care în România au venit cu asemenea rebuturi să le vândă, acest biet român care ne ascultă astăzi și așteaptă în toamnă un vaccin ca pe o pronie cerească, dar care în ani de zile poate să fie o bombă cu ceas și să-l distrugă. Să se facă la Institutul Cantacuzino, statul să fie responsabilizat în clipa de față, să-i ajute pe specialiștii noștri să aibă fonduri să facă acest vaccin. Care este personalitatea care ne girează? Pe mine mă interesează să dăm la oparte paravanul acesta epidemiologic și să vedem ce ni se întâmplă.

Poți să faci o depresie constatând că toate aceste lucruri se petrec în paralel cu așa-zisa grijă pentru sănătatea noastră. De asta am spus că e bine să dăm puțin voalul ăsta la oparte. Este benefic, s-ar putea ca românul de bună calitate astăzi să se trezească definitiv și să înceapă să vadă. Asta e cel mai important lucru: să înceapă să vadă. Să se coaguleze în România o anumită stare de spirit, care să fie marcată de curaj", a afirmat actorul și regizorul Dan Puric, în Joia Mare, într-o emisiune realizată de George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).