ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul român Dan Tomozei, care trăiește în China din octombrie 2010, a publicat pe site-ul său o opinie despre îmbolnăvirile cauzate de noul coronavirus în republica populară și în lume. El consideră că isteria relatărilor din presa românească e nejustificată, având în vedere că în data de 31 ianuarie 2020 erau confirmate în China doar 9000 de persoane infectate cu 2019-nCoV, 213 decese și 130 de însănătoșiri pe cale medicală, iar asta raportat la o populație de 1,39 miliarde de locuitori. La Beijing au existat 139 de îmbolnăviri, un deces și 5 însănătoșiri. În afara republicii se raportaseră în aceeași zi doar 130 de cazuri, cifre care nu justifică propagarea unei „isterii mondiale”.

„Privesc de la Beijing isteria generată de mass media din România pe tema noului coronavirus (2019-nCoV) din China și nu pot decât să vă cer să opriți isteria! Vă cer să rămâneți raționali și în limitele decenței, pentru că tot ce se întâmplă în ultima perioadă poate fi încadrat la terorism psihologic și deturnare de la problemele reale!  (...)

Vă cer să nu mai acceptați manipulările media, decupajele stridente din realitatea Chinei! Vă cer să nu mai acceptați isteria generată în țară pe o temă care în China este tratată cu responsabilă acțiune, decență și calm! (...)

Isteria globală pe tema noului coronavirus este folosită și ca un „altfel” de adversar al Occidentului împotriva Chinei.

Pentru limitarea și punerea sub control a 2019-nCoV, în China se acționează exemplar. Autoritățile, instituțiile de stat și private, organizațiile și oamenii, sunt în deplină coordonare și acționează ca o singură mână. Organizarea este vizibilă de la nivelul grupurilor de blocuri, la cartiere, districte, orașe, provincii etc. China acționează și plătește un preț uman și economic uriaș pentru liniștea întregii planete, nu doar a propriilor locuitori.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Ghebreyesus, a declarat, ieri, că focarul de coronavirus a devenit o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC). Declararea PHEIC are ca scop mobilizarea mai multor resurse internaționale pentru a face față epidemiei, NU UN PERICOL IMINENT!

DAR, OMS descurajează sau chiar se opune impunerii restricțiilor de călătorie sau comerț cu China.

În aceste condiții, revin și fac un apel la rațiune, decență și măsură. China este capabilă să depășească și această criză”, este de părere jurnalistul Dan Tomozei, care trăiește în Beijing, la 1250 de km depărtare de Wuhan.

Articolul integral și multe alte repere interesante despre civilizația chineză pot fi descoperite pe pagina web dantomozei.ro .