Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a declarat, după consultările pe care președintele Klaus Iohannis le-a avut miercuri cu magistrații, că s-a discutat despre Secția de Anchetă, iar președintele a spus că prin organizarea referendumului odată alegerile europarlamentare nu va fi politizată tema justiției, informează cotidianul.ro

Dana Gîrbovan a confirmat că discuțiile nu s-au axat pe referendum, ci pe legile justiției și modificările aduse. Una dintre principalele teme a fost Secția de Anchetă a Magistraților. „Nu a existat nicio concluzie, ci argumentele aduse de cei prezenți. Unii o susțin, alții o contestă, dânsul a spus ca poartă rolul unui mediator”, a spus Dana Gîrbovan.

Aceasta a afimat și că au fost întrebări legate de referendum și a fost exprimată teama că subiectul va fi politizat dacă referendumul este organizat odată cu europarlamentarele.

„O parte dintre colegi au propus întrebări pe referendum, ne-am spus îngrijorările că tema poate fi politizată. Președintele a spus că nu va fi cazul de a se vătăma justiția, dar ni s-a spus ca nu referendumul este tema pentru că aceasta este o decizie care aparține președintelui și este eminamente politică”, a mai spus Gîrbovan.

Dana Gîrbovan declara, de asemenea, după discuțiile de la Palatul Cotroceni, că DNA s-a sesizat între 2016-2017 din oficiu în 157 de dosare, iar din acestea au fost trimise în judecată în jur de 20 de cauze, problema fiind numărul mare de dosare deschise din oficiu magistraților.

„În 2016-2017 DNA s-a sesizat din oficiu într-un număr de 157 de dosare, din acestea au fost trimise în judecată în jur de 20 de dosare. Problema este cu acest număr mare de dosare care au fost deschise din oficiu judecătorilor și procurorilor pentru care nu avem încă o explicație, dacă au fost sau nu presiuni, prin intermediul acestui dosare asupra judecătorilor. De asemenea, au mai existat probleme legate de cercetarea judecătorilor pentru soluțiile pronunțate și există deja exemple concrete în acest sens, de faptul că s-au făcut presiuni prin ținerea deschisă a unor dosare pe o perioadă îndelungată de timp, a fost cazul colegilor de la Oradea, dar și prin alte părți”, a declarat Dana Gîrbovan.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a catalogat numărul în sine al dosarelor deschise la nivelul DNA-ului este absolut îngrijorător.

„Numărul în sine al dosarelor deschis la nivelul DNA-ului este absolut îngrijorător și, din această perspectivă, înființarea unei secții, am argumentat acest lucru și în fața președintelui, este într-adevăr o garanție de independență pentru că procurorii numiți acolo sunt numiți de către plenul CSM-ului, iar implicarea plenului și nu doar a procurorilor a fost salutată de Comisia de la Veneția pentru că se asigură garantarea independenței a judecătorilor și a procurorilor, atunci când sunt cercetați penal”, a completat Gîrbovan.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews