ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 22:14 Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri seara, că Guvernul își va continua activitatea și că va merge în Parlament, unde va încerca să obțină susținerea necesară, nu pentru că „ține de scaun”, ci pentru că are o responsabilitate față de țară și față de români. 
 
„Am urmărit cu profundă dezamăgire spectacolul oferit de candidatul Klaus Iohannis care nu și-a înțeles rolul constituțional nici după 5 ani. Atitudinea lui nu este deloc surprinzătoare, se folosește de funcția pe care o deține pentru a bloca acest guvern. A înlocuit datoria de mediator cu cea de sabotaj. Nu a înțeles câtă nevoie are România de stabilitate. E un comportament la fel imatur și egoist ca al lui Tăriceanu. Unul abandonează guvernarea, altul blochează. Atitudinea acestor domni cu pretenții de bărbat de stat, noi ne vom continua activitatea", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri seară, la Palatul Victoria, că va merge în Parlament cu restructurarea Guvernului.

„Vom merge în Parlament și vom încerca să obținem susținerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt. Și spun acest lucru nu pentru că ne ținem de scaune, așa cum declară unii, ci pentru că avem o responsabilitate față de țară și față de români, avem responsabilitatea de a ne duce programul de guvernare până la capăt, cum am promis în 2016. Așa cum am spus de nenumărate ori, mai avem multe lucruri de făcut pentru țară, nu am avut o guvernare perfectă, dar am avut o guvernare eficientă”, a mai spus premierul.
 
Dancila a mai spus că il someaza pe seful statului sa probeze afirmatia ca guvernul este corupt.

„Este de-a dreptul revoltător faptul că domnul Iohannis folosește de la tribuna oficială a Administrației Prezidențiale expresia "Guvern corupt”. Îl somez pe candidatul Iohannis să prezinte de urgență probe pentru această afirmație care dăunează profund imaginii României. Îi asigur pe toți românii că în ceea ce mă privește, nu a existat niciun act de corupție și nicio problemă de ordin juridic care să umbrească activitatea mea”, a zis premierul.
 
Știrea inițială
 
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că respinge propunerile trimise de către Viorica Dăncilă cu privire la miniștrii interimari și că nu acceptă nicio propunere de remaniere. El a acuzat PSD-ALDE de faptul că tratează românii cu dispreț, susținând că ALDE încearcă se se spele acum pe mâini de actuala guvernare.

„Resping propunerea pentru ministrul Justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu. Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educația - zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă. Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, a afirmat Iohannis.

El a mai spus că un guvern PSD nu este potrivit pentru România.

„Degringolada de la nivelul guvernării, care s-a accentuat în aceste zile, confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să-i trateze pe români. Propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări pentru oameni. Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD și ALDE, pur și simplu se fac că nu îl înțeleg. Într-o Românie normală, un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit, nu îți mai rămâne nimic altceva de făcut decât să pleci acasă. În continuare sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămână în funcțiune. Această guvernare toxică este încă ținută în viață de configurația parlamentară votată în decembrie 2016", a declarat președintele.

Iohannis a precizat că nu va gira, prin deciziile sale, susținerea actualului guvern.

"PSD și ALDE, deopotrivă, sunt vinovate pentru eșecul acestei guvernări. Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini și de a se ține departe de această guvernare sunt pur și simplu ridicole. După ce ai stat la aceeași masă cu PSD și ai luat măsuri împotriva românilor și a României, după ce ai girat masacrarea legilor justiției și adoptarea de măsuri economice greșite, nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat”, a punctat șeful statului.