Premierul Viorica Dăncilă a transmis către președintele Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită postul de comisar european interimar și arată ce portofolii vizează România în următorul mandat al Comisiei Europene.  România are în vedere portofoliile pe Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate, spun surse politice.

Potrivit Mediafax, premierul Viorica Dăncilă îl propune pe Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar, pe funcția de comisar european interimar desemnat de România, susțin surse politice din PSD.
 
De asemenea, în scrisoare sunt incluse și portofoliile vizate de România în negocierile pentru noua componență a Executivului european, din care va face parte un comisar român. Portofoliile sunt Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate, conform surselor citate.

Sursele au declarat că deși funcția de comisar european pe Transporturi este dorită de Guvern, sunt șanse mici să fie desemnat un român. În ceea ce privește portfoliul politicii de vecinătate a UE, actualele discuții nu favorizează un stat membru nou sau de graniță, precum România, să obțină această funcție, au explicat sursele.
Cel mai probabil, portofoliul pe Energie va fi repartizat României, dar este posibil ca cel care va ocupa funcția de comisar european pe Energie să lucreze sub coordonarea unui vicepreședinte al Comisiei Europene pe acest domeniu.

Nume vehiculate în PSD pentru ocuparea unui portofoliu de comisar european sunt Rovana Plumb, Dan Nica și Mircea Geoană, deși cel din urmă, propus pentru Politica de vecinătate, nu ar avea susținerea necesară, au declarat sursele social-democrate.

Rovana Plumb ar avea cele mai mari șanse de a deveni comisar european, însă niciun nume nu va fi decis fără consultarea cu Președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor.

 
De asemenea, scrisoarea conține și portofoliile vizate de România în negocie

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews