ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Viorica Dăncilă a transmis către președintele Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită postul de comisar european interimar și arată ce portofolii vizează România în următorul mandat al Comisiei Europene.  România are în vedere portofoliile pe Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate, spun surse politice.

Potrivit Mediafax, premierul Viorica Dăncilă îl propune pe Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar, pe funcția de comisar european interimar desemnat de România, susțin surse politice din PSD.
 
De asemenea, în scrisoare sunt incluse și portofoliile vizate de România în negocierile pentru noua componență a Executivului european, din care va face parte un comisar român. Portofoliile sunt Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate, conform surselor citate.

Sursele au declarat că deși funcția de comisar european pe Transporturi este dorită de Guvern, sunt șanse mici să fie desemnat un român. În ceea ce privește portfoliul politicii de vecinătate a UE, actualele discuții nu favorizează un stat membru nou sau de graniță, precum România, să obțină această funcție, au explicat sursele.
Cel mai probabil, portofoliul pe Energie va fi repartizat României, dar este posibil ca cel care va ocupa funcția de comisar european pe Energie să lucreze sub coordonarea unui vicepreședinte al Comisiei Europene pe acest domeniu.

Nume vehiculate în PSD pentru ocuparea unui portofoliu de comisar european sunt Rovana Plumb, Dan Nica și Mircea Geoană, deși cel din urmă, propus pentru Politica de vecinătate, nu ar avea susținerea necesară, au declarat sursele social-democrate.

Rovana Plumb ar avea cele mai mari șanse de a deveni comisar european, însă niciun nume nu va fi decis fără consultarea cu Președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor.

 
De asemenea, scrisoarea conține și portofoliile vizate de România în negocie