ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Daniel Buzdugan,  amfitrion al ITO 2017 (Întâlnirea Tinerilor Ortodocși) de la Iași, a postat un comentariu în ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, însoțit de câteva fotografii impresionante de la pelerinajul de la Iași. Și de o întrebare adresată celor care, așa cum pare că a devenit o tradiție, îi persiflează pe oamenii veniți să se închine moaștelor Ocrotitoarei Moldovei: ”Cum să faci mișto de oamenii ăștia?”
 
Daniel Buzdugan spune că pelerinaje similare au loc și la catolici, dar nimeni nu îndrăznește să-i batjocorească pe cei care participă la ele. „Să atragă și oasele lor timp de 400 de ani atâția oameni, ca Sfânta Parascheva și mai povestim după aceea”, spune cunoscutul prezentator de radio.

„Cum sa faci mișto de oamenii ăștia? Iartă-i Doamne că nu-și dau seama ce fac! 

Mai trist mi se pare când văd ieșeni de-ai mei, ajunși în Capitală, care comentează foarte urât la adresa acestei sfinte atât de iubite. Măcar din patriotism local ar trebui să nu vă bateți joc de un simbol al orașului în care v-ați născut: crezi, nu crezi, Sfânta Parascheva este un simbol mare pentru Iași.
 
Să atragă și oasele lor timp de 400 de ani atâția oameni, ca Sfânta Parascheva și mai povestim după aceea. Asemenea pelerinaje se organizează si la frații catolici și din fericire nu am văzut nicio reacție de bătaie de joc la adresa oamenilor care participă cu inima curată la așa ceva! Nimeni nu i-a luat la mișto! Hristos în mijlocul nostru!”, a scris Daniel Buzdugan pe Facebook.
 
Între 11 și 14 octombrie, la Iași, a avut loc pelerinajul anual la moaștele Sf. Parascheva, eveniment la care, până duminică, au participat peste 77.000 de oameni.