ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Dobrogea are loc, până pe 18 septembrie, un exerciţiu de amploare al Armatei Române.

Aplicaţiile, denumite, generic, Histria 15, au început ieri şi au continuat, miercuri, la Tulcea, în Delta Dunării, cu manevre de amploare ale Grupului Amfibiu Tactic Fluvial.

Scenariul exerciţiului a presupus neutralizarea unui desant aerian inamic, pe pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării,în condiţiile ameninţărilor de tip hibrid şi ale factorilor de risc chimic, biologic, radiologic şi nuclear.

Materialul video de mai jos, realizat pe durata exerciţiului, arată cum ar interveni forţele MApN dacă ţara noastră ar fi invadată de la est, prin Delta Dunării.

Au fost angrenate o navă monitor, două vedete blindate, un remorcher fluvial din cadrul Divizionului Nave Purtătoare de Artilerie, două vedete dragoare şi două vedete fluviale din Divizionul de Vedete Fluviale, militari şi ambarcatiuni din cadrul Batalionului de Infanterie Marină, un elicopter Puma NAVAL, alături de militari din cadrul Detaşamentului de Jandarmi.
 
Exerciţiul Histria 15 va continua, joi, în dana militară a Portului Constanţa, unde se va desfăşoară acţiunea combinată a forţelor şi mijloacelor MAI-MApN pentru gestionarea unei situaţii de criză şi acţiunea Forţelor pentru operaţii speciale (FOS) pentru evacuarea unei ambasade ameninţate.

Tot joi, de la ora 17.30, în poligonul Babadag, judeţul Tulcea, va avea loc un exerciţiu tactic cu trageri de luptă.

HISTRIA 15 are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi în corelaţie cu prevederile Cartei ONU şi articolelor 3, 4 şi 5 ale Tratatului Atlanticului de Nord.

Conform acestui scenariu, Romania va răspunde gradual riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi integrităţii teritoriale. Măsurile de răspuns la criza şi apărarea naţională se vor adopta în condiţiile implicării NATO şi UE.