ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul grupului ALDE din Senat, Daniel Zamfir, a declarat pentru stiripesurse.ro, după finalizarea anchetei parlamentare privind ROBOR, că indicele folosit la calcularea ratelor a fost „trucat” și că în prezent peste un milion de familii de români plătesc la bănci rate mai mari decât ar trebui. „Nu am nicio îndoială că cel puțin după anul 2010, când a fost introdus prin ordonanța 50 ROBOR-ul în ratele românilor, ROBOR-ul nu a reflectat realitatea din piață, a crescut și a scăzut în funcție de cum dicta BNR”, a afirmat senatorul ALDE. Vorbind despre decizia ministerului Finanțelor de a modifica OUG 114, schimbând modul de calcul al ROBOR, Daniel Zamfir a spus că este una „salutară”, însă, spune el, s-a făcut dreptate doar pe jumătate. Noul indice se va aplica creditelor viitoare și atunci am depus un amendament prin care noul indice să se aplice și creditelor în derulare pentru că ar fi o discriminare, a declarat senatorul ALDE.

Declarațiile senatorului care a condus ancheta:

Comisia de anchetă a emis deja o concluzie preliminară, anume că indicele ROBOR la care se calculează ratele românilor cu credite în lei este unul care nu reflectă realitatea. Am constatat că este un indice trucat, aranjat, ca atare am semnalat Ministerului de Finanțe și Băncii Naționale să aleagă între două lucruri. Fie să decupleze indicele ROBOR de la ratele românilor fie să introducă o nouă metodă de calcul bazată pe realitatea pieței, adică pe tranzacții și nu pe cotații așa cum era vechiul indice.

Eu am depus un amendament la comisia economică, acolo unde se va discuta, marți, OUG 114, țin să precizeze că Ministerul Finanțelor a modificat OUG 114 și a schimbat modul de calcul al ROBOR, ceea ce este un lucru salutar, însă s-a făcut dreptate doar pe jumătate, în sensul că noul indice se va aplica creditelor viitoare și atunci am depus un amendament prin care noul indice să se aplice și creditelor în derulare pentru că ar fi o discriminare.

Ce înseamnă că a fost trucat? 

Răspuns: Înseamnă că nu reflectă realitatea, asta am constatat din audierile pe care le-am avut la comisia economică, unde o parte din trezorierii băncilor care atunci, în anul 2008, participau la procedura de fixing ne-au exemplificat modul în care BNR, prin directorul Cinteză, intervenea și stabilea cât să fie indicele ROBOR. Ca atare, concluzia comisiei de anchetă a fost că indicele nu e unul corect, nu reflectă realitatea.

Putem spune că ani la rând românii au plătit la bănci rate mai mare decât ar fi trebuit să plătească?

Răspuns: Da, categoric da. Nu am nicio îndoială că cel puțin după anul 2010, când a fost introdus prin ordonanța 50 ROBOR-ul în ratele românilor, ROBOR-ul nu a reflectat realitatea din piață, a crescut și a scăzut în funcție de cum dicta BNR. Din punctul nostru de vedere, această intervenție directă a BNR nu a fost una corectă, nu avea niciun drept să intervină și să impună băncilor cât să fie cotația ROBOR-ului, ca atare eu sunt foarte ferm când spun 'Da, ROBOR-ul nu a reflectat realitatea și în opinia mea românii au plătit rate la bancă mai mari decât ar fi trebuit să plătească'.

Câți români s-au aflat în această situație, aveți o estimare? 

Răspuns: Cel puțin în ceea ce privește contractele cu credite în lei raportate la ROBOR, sunt peste un milion de familii care azi au contracte de acest tip și din punctul meu de vedere au plătit rate mai mari decât ar fi trebuit să plătească. Amendamentul meu vrea să dacă dreptate până la capăt, în sensul că de acum încolo este firesc ca toți cei cu contracte în derulare să plătească rata în funcție de acest indice care va fi calculat corect, transparent, nu cum a fost până acum.