ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, este urmărit penal în ancheta DIICOT, pentru publicarea pe Facebook a protocolului secret din 2016, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanții DIICOT. Procurorii au început, astfel, ancheta in personam.

Reprezentanții DIICOT au precizat că procurorii au început ancheta in personam privind publicarea pe Facebook de către Darius Vâlcov a protocolului dintre Parchetul General și SRI.
 
Fapta cercetată este divulgarea secretului care periclitează securitatea națională. Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a SRI din august 2018.

Urmărirea penală pe numele lui Vâlcov ar fi fost începută încă din luna februarie a acestui an, iar consilierul premierului ar fi fost deja la DIICOT.

Potrivit articolului 407 din Codul penal, ”divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informații secrete de stat, de către cel care ia cunoștință de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani”.

Reamintim că la scurt timp după apariția în 2018, pe site-ul PÎCCJ a protocolului public dintre Parchetul General și SRI, încheiat în anul 2016, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook și o variantă secretă a protocolului.

După apariția protocolului pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov, a fost deschis un dosar penal. Protocolul secret ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, de unde vine procuroarea Adina Florea.