ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, spune că Guvernul și-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual, Vâlcov susținând că, într-o astfel de situație, băncile nu vor mai avea de plătit așa-numita taxă pe lăcomie, informeaza news.ro.
 
„Această creștere (a ratelor - n.r.) care s-a produs în ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fără să aibă niciun motiv la bază. E vorba de comportamentul băncilor cu populația României de după Revoluție, noi nu vorbim de un comportament din ultimii doi ani de zile, vorbim de un comportament de 29 de ani”, a afirmat Darius Vâlcov luni seară, la TVR.

În acest context, consilierul premierului a spus că Guvernul vrea reducerea la jumătate a ratelor până la finalul anului în curs.

„Până la sfâșitul acestui an, Guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât și prin programele pe care noi le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, când vom ajunge la acest nivel peste media Uniunii Europene ,dar la jumătate față de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă”, a afirmat Darius Vâlcov.

Consilierul premierului a spus că, în nouă luni ale anului trecut, băncile din România au avut venituri de 16 miliarde de lei, din care profitul a fost de 5,8 miliarde de lei, reprezentând 35 la sută din venituri. Vâlcov a arătat că 10 miliarde din suma avansată provin din dobânzi, peste 20 la sută din venituri sunt obținute din comisioane și zece la sută din schimbul valutar, toate cele trei componente fiind la cel mai mare nivel din UE.

„Nicăieri în lume nu se obține asemenea profit în bancă, ca și mod de comparație este de șapte ori mai mare decât în Germania și de trei ori mai mare decât media europeană. Este enorm”, a apreciat el.