ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a anunțat că celebra OUG 114, cunoscută drept „ordonanța lăcomiei”, nu va fi modificată sau abrogată. Într-o emisiune la Antena 3, Vâlcov a sugerat că Mugur Isărescu va fi înlocuit de la BNR și l-a amenințat, voalat, și pe șeful Consiliului Concurenței, cerându-i o investigație asupra băncilor.

 
”Nu dăm înapoi. Ordonanța nu va fi abrogată sau modificată”, a spus Vâlcov. Întrebat despre posibilitatea ca Mugur Isărescu să primească un nou mandat la conducerea BNR: ”Cred că este bine ca fiecare să se gândească la ce are de făcut, la cariera lui, uneori e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”.

Vâlcov a mai spus că luni guvernul va avea o ultimă discuție cu coaliția de guvernare și cu UDMR pentru finalizarea proiectului de buget, urmând trimiterea în Parlament pentru dezbateri.

Vâlcov a atacat dur BNR și băncile, cerând Băncii Centrale să fie mai ”patriotică”: ”Fibra este patriotică, nu naționalistă. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioți. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR”.


”Ordonanța 114 a făcut o corecție. ROBOR probabil va ajunge în curând unde trebuie să fie, sub 2%. Am luat în considerare tentativele de presiune ale băncilor, dar nu îmi dau seama dacă și BNR are o coadă băgată, din neștiință sau rea-voință. Să vedem concret. Când intră mai puțin euro în țară, valoarea lui crește. Noi suntem în situație inversă. Investițiile străine au fost mai mari, au intrat în țară mai mulți euro. Au intrat 4,4 miliarde de euro fonduri europene. Ieșirile au fost mai puține ca în 2017. Deficitul comercial nu are nicio diferență în aceste luni față de altele, media a fost aceeași. De nicăieri vine. Ce poate Guvernul să garanteze este că e o problemă de scurtă durată. Anul acesta se va regla”, a spus Vâlcov.

”BNR este responsabilă de fluctuația cursului și e datoria ei. Românii nu au fost stresați când luau împrumuturi cu 7% dobândă și la depozite aveau 1%? Românii nu au fost nervoși pe lăcomia acestor bănci care 30 de ani au dus-o bine în România? Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc. Acest proces nu s-a terminat”, a adăugat consilierul premierului.