ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al Finanțelor, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a explicat miercuri seară, la Antena 3, „taxa pe lăcomie”.

„Anul trecut pe vremea aceasta băncile dădeau împrumuturi cu dobândă 3-4%. La începutul acestui an aproape s-a dublat dobânda printr-un artificiu numit ROBOR”, a spus Darius Vâlcov.

„Băncile au ajuns astăzi la profituri de șapte ori mai mari ca în Germania”, a mai spus Vâlcov, adăugând că Guvernul consideră normal un nivel de 1,5 al ROBORULUI. Cu cât te lăcomești să ai acest ROBOR mai mare, taxă crește. Dacă cobori sub 1,5 taxa e 0! Nu urmărim să luăm bani de la bănci, dorim însă să scadă ratele românilor cu 10-15%. Atunci lumea ar fi fericită”, a conchis consilierul premierului.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat marți că Executivul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituțiilor financiar-bancare o taxă denumită „taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 și 6 luni depășesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.