”Das Parlament”: George Simion – cele mai mari șanse de a deveni președinte

”Sloganele celor mai promițători candidați în lupta
pentru importantul post de președinte sunt similare: „România pe primul loc!",
„România înainte!" și „România cinstită".
„Democrație!", în schimb, cere tocmai acel candidat pe care politologii îl
descriu drept cea mai mare amenințare la adresa acesteia. George Simion este
politicianul controversat care a reunit tabăra naționalistă de dreapta din
România”, scrie publicația germană Das Parlament.
”Liderul în vîrstă de doar 38 de ani al partidului populist de dreapta AUR a zguduit deja peisajul politic al țării din estul UE cu mesajele sale patriotice și pompoase la alegerile parlamentare de acum o jumătate de an. AUR și-a dublat voturile și a ieșit învingătoare. Acum, Simion este pe cale să repete acest succes și la alegerile prezidențiale din 4 mai. Conform sondajelor, dintre cei unsprezece candidați, el are cele mai mari șanse să cîștige și turul doi, programat pentru 18 mai, și să devină președinte.
Victoria extremistului de dreapta Călin Georgescu a declanșat un cutremur politic
Simion beneficiază de excluderea cîștigătorului prorus al primei runde anulate a alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Aceasta fusese cîștigată în mod surprinzător de Călin Georgescu, considerat un outsider extremist de dreapta. Politicianul novice, fără afiliere de partid, a obținut atunci 23% din voturi cu o campanie izolaționistă anti-NATO și anti-UE, promovată în principal prin videoclipuri scurte pe TikTok.
În turul doi din decembrie 2024, Georgescu urma să se confrunte cu Elena Lasconi, clasată pe locul al doilea, din partea partidului liberal reformist USR. Însă, cu două zile înainte de scrutinul decisiv, pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile din cauza presupusei influențe rusești, aruncînd astfel România în cea mai mare criză politică de după Revoluția din 1989, care l-a înlăturat pe dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu.
După anularea alegerilor, în România au avut loc proteste la nivel național
Mulți români au considerat decizia instanței ca fiind antidemocratică. Tabăra sceptică față de UE a organizat ulterior proteste la nivel național, uneori violente. Acestea s-au intensificat în martie, după ce Georgescu nu a mai fost înregistrat pentru scrutinul reprogramat. Anterior, Comisia Electorală Română o exclusese și pe europarlamentara extremistă de dreapta Diana Șoșoacă de la participare. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei București.
În martie, lidera facțiunii desprinse din AUR, „Partidul Tinerilor”, Anamaria Gavrilă, și-a retras candidatura în favoarea lui Simion. Acesta participase deja la alegerile prezidențiale din noiembrie, dar nu ajunsese în turul doi. Acum, victoria lui Simion pare extrem de probabilă. În programul său electoral, admiratorul declarat al președintelui american Donald Trump respinge ajutorul militar pentru Ucraina, dar nu mai exprimă deschis poziții proruse.
Lupta pentru locul al doilea și, implicit, pentru calificarea în turul doi, programat peste două săptămîni, este extrem de intensă în acest scrutin marcat de scandaluri și intrigi. Trei candidați au șanse reale.
Pe de o parte, este Victor Ponta, fost premier social-democrat între 2012 și 2015, care a demisionat din cauza scandalurilor de corupție. La alegerile prezidențiale candidează acum ca independent. Lui Ponta i se reproșează că, în 2014, pe cînd era premier, ar fi protejat Belgradul, capitala Serbiei, de inundații, redirecționînd apele Dunării, ceea ce a dus la inundarea mai multor sate românești. Referirile la acordurile internaționale de protecție împotriva inundațiilor din perioada iugoslavă nu i-au fost de mare ajutor juristului Ponta în campania electorală purtată în principal online – cotele sale în sondaje s-au prăbușit.
Cei doi principali contracandidați ai săi pentru turul doi, primarul independent al Bucureștiului, Nicușor Dan, și Crin Antonescu, propus de coaliția guvernamentală, se confruntă și ei cu scandaluri care probabil le vor afecta scorul electoral. Istoricul conservator Antonescu, care a ocupat temporar funcția de președinte interimar timp de cîteva luni în 2012 și susține un parcurs pro-european, este acuzat că ar fi colaborat cu fostul serviciu secret comunist „Securitatea”. Antonescu neagă vehement aceste acuzații.
Liberalului pro-european Nicușor Dan i se reproșează în presa românească că își finanțează campania cu fonduri de proveniență neclară și că folosește mașina de serviciu a primăriei pentru apariții în campanie. Fost activist anti-corupție, acesta respinge ambele acuzații. Totuși, matematicianul și-a atras ostilitatea taberei liberale reformiste din România prin candidatura sa surprinzătoare, care o concurează pe fosta sa colegă de partid, Elena Lasconi (USR). Dan a cofondat USR în urmă cu zece ani, dar a părăsit partidul doi ani mai tîrziu, în urma unor dispute interne.
Candidata liberală Lasconi, mult rămasă în urmă
Fosta jurnalistă Lasconi a fost singura femeie în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat. Însă, după ce propriul partid i-a retras sprijinul în favoarea lui Dan, ea a rămas în urmă în sondaje. Dan beneficiază de un sprijin de trei pînă la patru ori mai mare. Pentru Lasconi, acest lucru este cu atît mai dureros, deoarece, în prima rundă anulată a alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, ar fi ajuns în turul doi.
Cele mai recente sondaje ale institutului AtlasIntel îl plasează pe Simion la 33%. Antonescu și Dan au fiecare cîte 23%. Ponta este mult rămas în urmă, cu 10%, iar Lasconi are doar 5,5%. Totuși, sondajele din România sunt considerate extrem de nesigure. O mare parte dintre alegători sunt încă nehotărîți. Victoria lui Georgescu a arătat că surprizele sunt posibile” mai scrie publicația. (Traducere și adaptare B.T.I.)
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”
Recomandările noastre
Secțiuni: Externe Politic Prima pagină Știri
Persoane: George Simion
Locații: Germania
Subiecte: Alegeri prezidențiale
Organizații: Das Parlament Inpolitics.ro
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)