ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul economic Radu Soviani lansa, anul trecut, un avertisment, pe blogul său, www.soviani.com, pe care ActiveNews l-a preluat. Soviani afirma că în cele 11 luni ale guvernării liberale, datoria publică s-a majorat cu 18 miliarde de Euro. Care se adaugă stocului de datorie publică care, dacă va urca la 45% din PIB anul acesta, se îndreaptă spre 90 de miliarde de Euro. Dacă politicile nu se schimbă, România va intra în incapacitate de plată, avertiza Soviani.

Jurnalistului îi dă dreptate acum chiar Comisia Europeană, așa cum explică Radu Soviani într-un nou text postat pe blogul său. „Analiza Comisiei Europene este corectă, dar optimistă, mai degrabă conturându-se scenariul meu, de depășire a 100% din PIB în 2025 și nu în 2027, dar sensul este același”, scrie Soviani, amintind că tot ce a profețit el în noiembrie este acum certificat de Bruxelles, datoria publică a României ducând la peste 100% din PIB până în 2027.

Publicăm textul său integral:

”În cazul unui scenariu fără schimbări de politici, Comisia Europeană estimează că datoria publică a României se va duce la peste 100% din PIB până în 2027′‘, spune Comisia Europeană într-o scrisoare adresată Ministrului Finanțelor Publice din România, în 30 decembrie 2020, scrisoare obținută de Hotnews.

Vă reamintesc ceea ce scriam eu în 1 noiembrie 2020:

,,Estimarea mea este că, dacă politicile nu se schimbă (și nu dau semne de schimbare), până în 2025 România va avea datorie publică de 108% din PIB (față de 45% în prezent și față de 13,2% din PIB acumulat în primii 19 ani de la revoluție (1990-2008)”. Întreg articolul îl găsiți AICI.

În mod evident, analiza Comisiei Europene este corectă, dar optimistă, mai degrabă conturându-se scenariul meu, de depășire a 100% din PIB în 2025 și nu în 2027, dar sensul este același.

Estimarea Comisiei  nu poate modela așa cum putem face noi, efectele negative pe care o clasa politică nevrotică și agitată nedecisiv cum este cea din România , care, la scutul lui Mugur Isărescu, îndepărtează România de performanță economică și mai ales de aderarea la zona Euro, în mod voit și aș putea spune, chiar ticălos, pentru că niciun oficial al Comisiei Europene nu poate modela derapejele economice voite, mai mari decât cele pe care le-ar fi generat criza (la fel ca în 2008-2012, când prin măsurile bezmetice Isărescu și Guvernul au prelungit recesiunea cu 2 ani).

Esențial este că pragul urmărit și în analiza mea și în cea a Comisiei arată degradarea rapidă a finanțelor publice, pe fondul inacțiunilor din criză.

Și încă ceva: iată ce mai conține similar analizea mea din 1 noiembrie și cea a Comisiei Europene, ceea ce este mai important decât depășirea pragului de 100% din PIB (și îndepărtarea pe termen nelimitat de aderarea la Zona Euro, stabilitate financiară, dobânzi mici, impulsionare a economiei).

Eu vă spuneam în 1 noiembrie 2020, în acest articol, așa:

,,De asemenea, estimarea mea este că, dacă politicile nu se schimbă, România va intra în incapacitate de plată, Guvernul și BNR nereușind să obțină finanțare de pe piața externă de capital în ritmul în care se degradează bugetul.”

Ce spune Comisia două luni mai târziu? Spune așa:

,,Pe baza evaluării Comisiei, riscurile generale pentru sustenabilitatea datoriei par ridicate pe termen mediu. Acest nivel al riscului indică faptul că există vulnerabilități fiscale semnificative care trebuie soluționate prin măsuri adecvate”.

Mai blând, dar același lucru, pe care eu l-am spus pe șleau: România riscă incapacitatea de plată continuând politicile din 2020 (dobânzile mari ale lui Isărescu ținute sus în mod ticălos și în dauna economiei) și nestimularea în mod real a economiei, țintită, temporară și eficientă.

Merită să recitiți întreaga analiză din 1 noiembrie 2020 care a anticipat și a transmis, pe românește, ce riscă de fapt România în urma politicilor economice ale clasei politice agitate nedecisiv și nevrotice caracterizată de: iresponsabilitate, indiferență și incompenteță, în condițiile în care:

În 11 luni, guvernul României a făcut datorie publică mai mare decât în primii 19 ani de după Revoluție.
 
Sper că Florin, care continuă să se facă a nu înțelege ce spune Comisia Europeană și ascunde în pozițiile publice pe care le are, ca premier, avertismentele reale privind incapacitatea de plată cu actualele politici și derapajul fără precedent de la stabilitatea financiară pe care îl realizează

Și încă ceva: urmăriți și interviul meu cu Dombrovskis (cel care a semnat acum scrisoarea). Valdis Dombrovskis este vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, iar interviul a fost luat în decembrie 2017 când l-am și prezentat în exclusivitate la TVR.”