ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova le-a transmis țărilor „neprietenoase” că vor fi nevoite să plătească gazul rusesc în ruble, în caz contrar urmând să li se întrerupă livrările.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care prevede că, începând de vineri, cumpărătorii „trebuie să deschidă conturi în ruble la băncile rusești”. Deși se referă la data de 1 aprilie nu pare să fie o păcăleală.

„Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate - adică, contractele existente vor fi oprite”, a declarat președintele rus. Afirmația sa este vădit exagerată. Statele europene nu cumpărau gaz pe gratis, doar că nu-l plăteau în moneda națională a Rusiei.

Pretenția lui Putin de a fi onorate toate contractele de livrări de gaz în ruble este văzută ca o încercare de a stimula moneda rusească, afectată în urma sancțiunilor economice impuse de Occident, informează BBC.
 
Și președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a anunțat miercuri că Uniunea Europeană va trebui să plătească în ruble dacă vrea gaz rusesc, avertizând, de asemenea, că și exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea vor fi vândute în curând pe ruble, informează Agerpres. 

„Dacă vreți gaz, găsiți ruble”, a transmis miercuri, într-o postare pe o rețea socială, Viaceslav Volodin. „Mai mult decât atât, ar fi corect - acest lucru este benefic pentru țara noastră - să fie extinse listele de produse care să fie plătite în ruble, pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei de gătit, țiței, cărbune, metale, cherestea, etc.”, a adăugat el.

Companiile și guvernele occidentale au respins cererile Rusiei de a plăti gazul în ruble ca pe o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari americani.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, țările occidentale au instituit sancțiuni economice și comerciale împotriva Rusiei, dar, spre deosebire de SUA și Canada, Uniunea Europeană nu a impus interdicții asupra petrolului sau a gazelor naturale, deoarece statele sale membre depind de gazul rusesc.

UE obține aproximativ 40% din gazul și 30% din petrolul de care are nevoie din Rusia și nu dispune de alternative ușoare în cazul în care aprovizionarea ar fi întreruptă. În același timp, Rusia câștigă în prezent 400 de milioane de euro pe zi din vânzările de gaz către UE și nu ar putea redirecționa aceste cantități către alte piețe.

Putin a declarat că trecerea la ruble a avut ca scop să consolideze suveranitatea Rusiei și că aceasta își va respecta obligațiile asumate în toate contractele, dacă țările occidentale se vor conforma.

Germania a declarat că schimbarea anunțată de Putin echivalează cu un „șantaj”. De parcă „șantajul” ar fi o rușine pentru oamenii Kremlinului, care nu se sfiesc să provoace războaie și furturi de teritorii. 

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că nu a văzut încă noul decret semnat de Vladimir Putin.

„În ceea ce privește amenințarea, cererea sau contraprestația - nu mai știm cum să-i spunem - de a fi obligați să plătim în ruble, este crucial pentru noi ca contractele să fie respectate”, a spus el.

Separat, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că firmele germane vor continua să plătească pentru gazul rusesc folosind euro, așa cum este stipulat în contracte.

Ordinul semnat de Putin presupune ca clienții străini ai gazului rusesc să deschidă un cont la Gazprombank și să transfere în el euro sau dolari americani, urmând ca Gazprombank să convertească apoi aceste sume în ruble, care vor fi folosite ulterior pentru plata livrărilor de gaz.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a refuzat să comenteze detaliile tehnice legate de ultimele cereri rusești privind plata în ruble.

Analiștii spun că obligarea țărilor să plătească gazul în ruble va întări moneda Rusiei, care a scăzut brusc după invazia din Ucraina, dar a început apoi să-și revină.

Nathan Piper, șeful departamentului de cercetare în domeniul petrolului și gazelor de la Investec, a declarat că Vladimir Putin încearcă să pună presiune economică „din nou asupra Europei” și că o cerere mai mare de valută pentru ruble va crește probabil valoarea monedei rusești.

„Cu toate acestea, pe termen lung, Rusia are interesul să rămână un furnizor de încredere de gaze, astfel că nu este clar dacă ar restricționa efectiv furnizarea de gaze” în caz de neplată în ruble, a adăugat el.

„Acestea fiind spuse, chiar și acest risc menține prețurile la gaze din Marea Britanie/Europa la niveluri aproape record, chiar și de șase ori mai mari decât media pe 10 ani. Acest lucru se traduce prin creșteri abrupte ale facturilor de energie ale consumatorilor.”
 
Sancțiunile rusești nu se opresc doar la gaze. Sunt vizați și oficiali UE

Rusia a anunțat joi că interzice intrarea pe teritoriul său a liderilor europeni, inclusiv a lui Klaus Iohannis, și a majorității europarlamentarilor, între care și Traian Băsescu, ca reacție la măsurile punitive care vizează Moscova pentru intervenția sa militară în Ucraina, relatează Știri pe Surse

„Restricțiile se aplică celor mai înalți lideri ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni și de șefi ai organismelor militare europene, precum și marii majorități a deputaților Parlamentului European, care promovează politici antirusești”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Această măsură se aplică, de asemenea, unor responsabili politici din țări membre ale UE, precum și unor personalități publice și jurnaliști care „au susținut sancțiunile ilegale împotriva Rusiei, au incitat la rusofobie sau au încălcat drepturile și libertățile populației rusofone”, a adăugat ministerul rus de Externe.

Diplomația rusă nu a publicat lista persoanelor vizate, dar a declarat că a informat Reprezentanța UE la Moscova despre această măsură.

„Reafirmăm că orice acțiune ostilă din partea UE și a statelor sale membre va continua inevitabil să primească o ripostă fermă”, a subliniat MAE rus.