ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de personalități politice și de afaceri se reunesc în această săptămână la Davos, în Elveția, pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (FEM), a cărui temă, „Cooperarea într-o lume fragmentată", se concentrează pe „criza costului vieții". În ultimii ani, FEM și fondatorul și președintele său, inginerul și economistul german Klaus Schwab, au generat controverse prin promovarea unor idei precum „Marea resetare" și „A patra revoluție industrială", se arată într-un articol publicat de Defender.

Promovând „Marea Resetare" în 2020, Schwab a declarat că „pandemia COVID-19 reprezintă o fereastră rară, dar îngustă, de oportunitate pentru a reflecta, reimagina și reseta lumea noastră". Viziunea pentru viitor a FEM din 2016 - „Bine ați venit în 2030. Nu dețin nimic, nu am nicio intimitate, iar viața nu a fost niciodată mai bună" - a ridicat, de asemenea, semne de întrebare. În declarația sa de misiune, WEF susține că „este independent, imparțial și nu este legat de niciun interes special".

Declarația continuă:

„Forumul se străduiește, în toate eforturile sale, să demonstreze spirit antreprenorial în interesul public global, respectând în același timp cele mai înalte standarde de guvernanță. Integritatea morală și intelectuală se află în centrul a tot ceea ce face".

Cu toate acestea, criticii descriu FEM ca fiind o „organizație politică fanatică care se deghizează în entitate neutră", cu scopul de a „centraliza puterea în posesia unor elite globale alese manual" și pentru că funcționează fără nicio contribuție publică sau responsabilitate. Unii critici susțin că reuniunea anuală a FEM „acționează ca un magazin de politici și idei pentru clasa conducătoare globală, în persoană, doar pe bază de invitație, închisă pentru cei din afara ideologiei".

Declarațiile rezultate în urma reuniunii din acest an nu au făcut prea multe pentru a risipi îngrijorările cu privire la agenda reală a FEM:

The Defender examinează câteva dintre temele cheie ale reuniunii din acest an - care se desfășoară sub o pătură de securitate militaristă și pe fondul acuzațiilor că participanții nu pun în practică ceea ce predică atunci când vine vorba de propriul comportament. Printre temele-cheie din acest an se numără „combaterea dezinformării", promovarea „parteneriatelor public-privat", politicile „verzi", cuvinte la modă precum „reziliență" și „durabilitate",„securitate sanitară" și „digitalizarea continuă” prin intermediul metaversului și al tehnologiilor „inteligente".
 
 Schwab a vorbit  despre importanța „stăpânirii viitorului”

Într-un comunicat de presă de promovare a reuniunii FEM din acest an, Schwab a declarat:

„Observăm că multiplele forțe politice, economice și sociale creează o fragmentare sporită la nivel global și național. Pentru a aborda cauzele profunde ale acestei erodări a încrederii, trebuie să consolidăm cooperarea dintre sectorul guvernamental și cel de afaceri, creând condițiile pentru o redresare puternică și durabilă. În același timp, trebuie să se recunoască faptul că dezvoltarea economică trebuie să devină mai rezistentă, mai durabilă și că nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă."

În discursul său de deschidere, Schwab a afirmat că actualele crize din întreaga lume, de la COVID-19 la costul ridicat al vieții, „servesc drept forțe catalizatoare pentru transformarea economică", adăugând că „prin responsabilitate colectivă, inovație și bunăvoință și ingeniozitate umană, avem capacitatea de a transforma astfel de provocări în oportunități".

Schwab a a explicat ce înseamnă să  „stăpânești viitorul":

„Ce înseamnă să stăpânești viitorul? Cred că a avea o platformă în care să fie implicate toate părțile interesate din societate - guverne, întreprinderi, societăți civile, tânăra generație ... cred că este primul pas pentru a face față tuturor provocărilor."

Schwab și-a folosit, de asemenea, remarcile sale de deschidere pentru a aborda criticile aduse în ultimii ani la adresa FEM. Cu toate acestea, el a spus că FEM și partenerii săi globali trebuie să „depășească" astfel de „atitudini negative critice și de confruntare". Într-o postare pe blog, jurnalistul de investigație Jordan Schachtel a remarcat că FEM pare să „joace în apărare" ca răspuns la „vânturile majore din față" cu care se confruntă „agenda sa extremistă", susținând că este victima unor „campanii de dezinformare".

De exemplu, un articol din 5 august 2022 din cotidianul canadian The Globe and Mail a afirmat că celebrul citat „nu dețineți nimic și fiți fericiți" "a declanșat o campanie de dezinformare", deși Schachtel a remarcat că fraza provine chiar de la FEM. Articolul care conținea citatul a fost scris de Adrian Monck, în prezent director general al FEM. ar guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a atacat recent FEM, remarcând că „Ei conduc totul și toți ceilalți sunt practic niște servitori".

„Pelerinaj anual pentru a face genuflexiuni în fața lui Bill Gates și Klaus Schwab”

Lista vorbitorilor de la reuniunea WEF din acest an reprezintă un proverbial „cine este cine" al elitei politice, de afaceri, jurnalistice și nonprofit la nivel mondial. Referindu-se la numărul semnificativ de jurnaliști care participă în calitate de participanți la mese rotunde și vorbitori, Robert F. Kennedy Jr. președinte și consilier juridic principal pentru Children's Health Defense, a declarat: „Presa americană își face pelerinajul anual pentru a face genuflexiuni în fața lui Bill Gates și Klaus Schwab și pentru a primi ordinele de la miliardari."

Printre vorbitorii reuniunii FEM din acest an se numără 52 de șefi de stat și de guvern, inclusiv reprezentanți ai familiilor regale, precum și 56 de miniștri de finanțe naționale, 35 de miniștri de externe, 30 de miniștri ai comerțului și 19 guvernatori de bănci centrale.
 
Într-adevăr, un număr record de șefi de stat participă la reuniunea din acest an.

Contingentul american prezent la reuniunea din acest an include personalități cheie din administrația Biden și din comunitatea serviciilor de informații, inclusiv directorul FBI, Christopher Wray, directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, trimisul prezidențial special pentru climă, John Kerry, secretarul Muncii, Martin J. Walsh, administratorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power, reprezentantul pentru comerț al SUA, Katherine Tai, și mai mulți membri ai Congresului din ambele partide. Schachtel a declarat că delegația americană este mai mică decât cea de anul trecut, pe care a atribuit-o „reculului masiv pe care l-a primit Forumul Economic Mondial". Printre personalitățile internaționale importante de pe lista din acest an se numără secretarul general al ONU, António Guterres, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene și fost director general al Fondului Monetar Internațional (FMI) și fostul vicepreședinte Al Gore.

Mai mult de o duzină de reprezentanți ai UE sunt prezenți, printre care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și alți oficiali-cheie, inclusiv comisarul european pentru economie și vicepreședintele executiv al UE pentru „European Green Deal". Șefi de stat europeni, precum cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, se numără printre vorbitori, alături de personalități regale europene precum Regina Mathilde a Belgiei, Regina Máxima a Țărilor de Jos și Prințul Albert al II-lea de Monaco. De asemenea, participă un contingent important de politicieni ucraineni.

Big Pharma este, de asemenea, puternic reprezentată pe lista de vorbitori din acest an. Printre participanți se numără directorul general al Pfizer, Albert Bourla - care, la reuniunea FEM de anul trecut, a discutat despre modul în care microcipurile vor fi adăugate într-o bună zi la pastile -, directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, directori de nivel înalt de la AstraZeneca, Bayer, Merck și Sanofi, precum și Adar Poonawalla de la Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume. 
 
Pe lista vorbitorilor se află personalități importante din domeniul afacerilor și al finanțelor, printre care se numără Larry Fink, directorul general al BlackRock, Andy Jassy, directorul general al Amazon, Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan Chase, Jane Fraser, directorul general al Citigroup și Orit Gadiesh, președintele Bain & Company, alături de guvernatorii băncilor centrale din țări precum Franța, Israel și Olanda. Cinci reprezentanți ai Fundației Bill & Melinda Gates se află pe lista vorbitorilor, la fel ca și editori și jurnaliști de la instituții precum The Associated Press, Reuters și The Washington Post, precum și de la Axios, Bloomberg, CBS, CNBC, CNN, Deutsche Welle, The Economist, Financial Times, Forbes, Foreign Affairs, Fortune, Fox Business, NBC, The Atlantic, The New York Times, Politico și The Wall Street Journal.

De asemenea, nu lipsesc reprezentanții Big Tech și fintech de pe lista de vorbitori ai FEM, inclusiv directori de la Google, LinkedIn, Meta, Microsoft, TikTok, alături de Mastercard și Visa. În total, sunt înscriși peste 2.700 de participanți din 130 de țări. În special, George Soros, președintele Soros Fund Management și fondatorul Open Society Foundations, a declarat într-un tweet din 10 ianuarie că nu va participa la reuniunea FEM din acest an „din cauza unui conflict inevitabil de program". Cu toate acestea, fiul lui Soros, Alexander Soros, vicepreședinte al Open Society Foundations, se află pe listă.

Potrivit lui Andrew Lawton, jurnalist la publicația canadiană True North:

„Toți cei prezenți la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial - inclusiv jurnaliștii și participanții - trebuie să facă un test PCR la sosire. Dacă nu faci testul, cipul din legitimația ta este dezactivat. Dacă rezultatul este pozitiv la testul COVID, insigna este, de asemenea, dezactivată." La Davos a fost instituită o perdea de securitate intensă, cu baraje rutiere și puncte de control ale poliției și armatei, scanarea amprentelor digitale și o „poliție neoficială" a Forumului Economic Mondial." Lawton a relatat că probabil au loc și întâlniri „private bilaterale și multilaterale" între participanți, „care nu apar în program".

Suntem un grup select de ființe umane

În ciuda prezenței atâtor personalități de nivel înalt la reuniunea anuală a FEM, Schwab a declarat anterior că nu face „declarații politice sau declarații economice care „Influențează în vreun fel personalități politice". Cu toate acestea, Schwab a fost fotografiat amestecându-se cu șefi de stat la nivel mondial la conferința G20 din noiembrie 2022 din Indonezia. De asemenea, Schwab a declarat anterior că absolvenții Forumului său al tinerilor lideri globali au „pătruns" în guvernele mai multor țări, unde politicile FEM sunt adoptate pe scară largă. În perioada premergătoare reuniunii din acest an, FEM a ridicat unele semne de întrebare cu lista sa a „Primelor 10 riscuri" cu care se confruntă lumea pe o perioadă de doi și zece ani, inclusiv „criza costului vieții", „eroziunea coeziunii sociale" și „migrația involuntară pe scară largă". Potrivit lui Lawton, directorii de corporații consideră că beneficiul participării la reuniunea FEM este „o întâlnire cu politicienii", în timp ce liderii ONG-urilor se concentrează pe obținerea unei „audiențe cu liderii de afaceri (potențiali donatori) și cu factorii de decizie politică". Cu toate acestea, Lawton a remarcat că participarea la discursurile liderilor mondiali de la Davos este „rară".

Cu toate acestea, dezvăluind probabil modul în care participanții își văd rolul de invitați la FEM, Kerry, vorbind la reuniunea din acest an, a declarat: „Suntem un grup select de ființe umane" care „stau într-o cameră și se adună și vorbesc efectiv despre salvarea planetei" . Această temă a „salvării planetei" este evidențiată de titlurile unora dintre grupurile de discuții de la reuniunea FEM din acest an, printre care: "Îndrumarea sarcinii prin noua normalitate a Pământului", „Combaterea daunelor în era digitală" și „De ce avem nevoie de pașapoarte pentru baterii".

Liderii abordează „pericolul clar și prezent" al „dezinformării"- implicațiile CNN

Una dintre temele cheie care străbate reuniunea FEM din acest an este necesitatea percepută de a aborda așa-numita „dezinformare". Acest lucru a fost evidențiat, de exemplu, în cadrul panelului „Pericolul clar și prezent al dezinformării", din care au făcut parte fosta personalitate CNN Brian Stelter, editorul Times Arthur Gregg Sulzberger, vicepreședintele Comisiei Europene Věra Jourová, reprezentantul Seth Moulton (D-Mass.) și directorul executiv al Internews Jeanne Bourgault.

În timpul acestei sesiuni, Moulton a dat vina pe „dezinformare" pentru că „nu i-a determinat pe oameni să se vaccineze cu COVID", în timp ce Sulzberger a descris „dezinformarea" drept „cea mai existențială" provocare cu care se confruntă societatea, iar Jourová a sugerat că "dezinformarea" ar putea fi combătută prin adoptarea unor „Reglementări sporite", făcând apel la SUA să adopte o legislație privind discursul de ură. Senatorul Joe Manchin (D-W.Va.), care a luat cuvântul în cadrul unui alt panel, a declarat: „Problema pe care o avem este sistemul de presă deschis și, practic, toate platformele".

Parteneriatele public-privat: soluții la problemele lumii sau „viziune de sus în jos pentru o tiranie tehnocratică"?

 Într-un interviu cu Nicholas Lyons, primarul orașului Londra, întrebat de ce participanții la FEM s-au angajat cu China în contextul blocajelor severe, acesta a făcut o pivotare către schimbările climatice, declarând: „Problemele legate de drepturile omului sunt întotdeauna o preocupare... dar trebuie să înțelegeți că cea mai mare provocare cu care se confruntă lumea este reprezentată de schimbările climatice." Într-un comunicat de presă care a precedat începerea reuniunii din acest an, Greenpeace a criticat "ipocrizia" delegaților FEM, care „sosesc în masă cu avioane private".

„Sustenabilitate" și alte cuvinte populare domină discuțiile din cadrul panelurilor 

Programul reuniunii FEM din acest an, precum și discuțiile susținute de mulți dintre participanții săi, sunt presărate cu mențiuni repetate ale unor cuvinte la modă în vogă, printre care „DEI" (diversitate, echitate, incluziune), „reziliență" și „sustenabilitate". Acest lucru este evident în descrierea reuniunii de către WEF, unde Schwab este citat spunând: „Trebuie să se recunoască faptul că dezvoltarea economică trebuie să devină mai rezistentă, mai durabilă și nimeni nu ar trebui să fie lăsat în urmă", în timp ce în descriere se vorbește, de asemenea, despre necesitatea „rezilienței industriei".
 
Vicki Hollub, director executiv al Occidental Petroleum, a comentat în timpul reuniunii că: „Pe măsură ce facem tranziția, nu trebuie să lăsăm în urmă țările în curs de dezvoltare", în timp ce Bob Sternfels, managing partner global al McKinsey & Company, a declarat: „Companiile care acționează într-un mod rezilient își depășesc performanțele colegilor cu până la 50%" . Fink, membru al Consiliului de administrație al FEM și un susținător important al ESG, a participat la panelul „Relansarea comerțului, a creșterii și a investițiilor". Un alt panel, „Tehnologie pentru o lume mai rezistentă", a inclus participanți de la FEM  IBM, Accenture și The Atlantic. Iar ca parte a agendei reuniunii din acest an, FEM a sugerat, de asemenea, că "consumatorii doresc opțiuni durabile" și a oferit sugestii pentru "ce pot face acum producătorii, furnizorii și comercianții cu amănuntul". Și, poate pentru a preciza ce stă la baza discuțiilor despre „incluziune", „sustenabilitate" și „reziliență", un articol al FEM care însoțește agenda reuniunii din acest an, intitulat „5 dimensiuni ale leadershipului pentru a aborda provocări complexe", include, ca una dintre dimensiuni, „Mușchii: perseverența de a transpune ideile în acțiune".

Viitoarele „pandemii" și „securitatea sanitară globală": Va fi tuberculoza următoarea pandemie care va speria?

O altă temă proeminentă la reuniunea FEM din acest an este modul de abordare a „viitoarelor pandemii" și a „securității sanitare globale".

La una dintre mesele rotunde, „Starea pandemiei", au participat Bancel și reprezentanți ai organizației GAVI, afiliată la Gates, The Vaccine Alliance, ai Școlii de Sănătate Publică de la Harvard și ai postului european de știri Euronews. Printre participanții la dezbaterea „Ending Tuberculosis: How Do We Get There?" s-au numărat secretarul general al OMS, Tedros, și reprezentanți ai FEM, The Washington Post, Wellcome Trust și The Global Fund. În timpul acestei dezbateri, Tedros a avertizat că "o reapariție a tuberculozei ar putea să vină .... mai devreme sau mai târziu". În replică, comentatorul Twitter „Chief Nerd" a scris: „din fericire, BioNTech & Bill Gates au început să testeze anul trecut un vaccin cu ARNm pentru tuberculoză". Autorul a oferit un link către un articol relevant de pe site-ul GAVI.

Un alt grup de discuții, „Sănătatea în centrul acțiunilor climatice", a făcut legătura între subiectele „sănătate globală" și „schimbări climatice" și a inclus participanți de la Sanofi, CDC Africa și UNICEF. Printre articolele de pe site-ul FEM care însoțesc agenda reuniunii se numără: „Un vaccin antigripal universal: Iată ce trebuie să știți" și „Să reunim țările și corporațiile pentru a dezvolta supravegherea globală a agenților patogeni".

Alte articole au promovat o „Transformare digitală" a infrastructurii de asistență medicală și a telemedicinei ca mijloc de realizare a „echității sanitare globale". Jurnaliștii de investigație Avi Yemini și Ezra Levant de la Rebel News l-au localizat pe directorul general al Pfizer, Albert Bourla, pe străzile din Davos și l-au bombardat cu 29 de întrebări - la care Bourla a oferit două răspunsuri: „Mulțumesc foarte mult" și „O zi bună". Într-un interviu de stradă separat, președintele AstraZeneca, Leif Johansson, a fost mai vorbăreț, recunoscând în fața lui Yemini că vaccinurile COVID-19 nu au oprit niciodată răspândirea, dar justificând totuși mandatele de vaccinare. Potrivit lui Yemini, "a fugit în spatele zonei restricționate înainte ca eu să pot întreba despre creșterea recentă a „morților subite"."

„Metaversul" și tehnologiile „inteligente": „cooperare" globală sau control global?

Reuniunea din acest an continuă promovarea de către FEM a tehnologiilor digitale, cum ar fi „metaversul" și alte tehnologii „inteligente", ca soluții pentru multiple provocări globale. Potrivit lui Schachtel, FEM va anunța „primele și mult așteptate rezultate ale Inițiativei pentru definirea și construirea metaversului", inclusiv documente de informare privind „Interoperabilitatea în metavers" și „Demistificarea metaversului consumatorului". Tot în acest an, Schwab, vicepreședintele și președintele Microsoft, Brad Smith, și Julie Sweet, președinte și CEO al Accenture, au împărtășit o viziune pentru așa-numitul „Global Collaboration Village". Schwab a declarat că inițiativa poate fi „de încredere", deoarece INTERPOL participă la acest efort.

Acest „Global Collaboration Village" a fost anunțat pentru prima dată în mai 2022, ca mijloc de „a valorifica puterea metaversului pentru a crește și a diversifica participarea la promovarea interesului public global". În acest an, membrii panelului au prezentat beneficiile unei „societăți globale VR" - cu referire la realitatea virtuală - care ar fi „fără frontiere".

Învinuita von der Leyen a declarat săptămâna aceasta că „în următoarele decenii vom asista la cea mai mare transformare industrială a timpurilor noastre, poate a tuturor timpurilor", într-o referire clară la „Marea resetare" și la „a patra revoluție industrială".

Jurnalistul de investigație Noor Bin Ladin a caracterizat declarația lui von der Leyen ca fiind un „mesaj înfiorător, dacă știi despre ce vorbește acest șarlatan globalist": Internetul Lucrurilor (IoT), 5G și alte progrese tehnologice recente [care] sunt absolut esențiale pentru ... închisorile digitale în care vom fi prinși".